Параграф22 Daily

§22 Новини

Млада иранка, приела християнството, получи закрила у нас

Иранката Захра Шахасвани, която поиска международна закрила заради заплаха от преследване по религиозни причини, остава в Несебър. Административният съд в Бургас отмени решение на Държавна агенция за бежанците, с което се отхвърля молбата й.

Момичето е на 22 години, а причината, поради която животът й в Иран е заплашен е, че приела християнството и оставя исляма зад гърба си. Бургаските магистрати са приели, че при издаването на обжалвания административен акт има съществени нарушения на административно-производствените правила и не са преценени конкретните факти за конкретната жена и бежанската й история.

Извършена е формална преценка на ситуацията в държавата по произход. Според съда, не е направена преценка относно положенито на религиозните малцинства в Ислямска република Иран, не е извършена и дължимата преценка относно това дали жалбоподавателката е изложена на опасност от преследване или от тежки посегателства при завръщане в страната по произход, поради принадлежността й към посочената от нея религиозна група.

Преписката се изпраща на органа за ново произнасяне по молбата. Постановеният съдебен акт е окончателен.

В момента Захра Шахасвани живее и работи във фризьорски салон в Несебър. Посещава Евангелската църква.

Facebook logo
Бъдете с нас и във