Параграф22 Daily

§22 Новини

Млада майка осъди Община Благоевград за неизплатени средства за новородено

Млада майка осъди Община Благоевград. Причината е получен отказ за изплащане на полагащите и се средства за новородено бебе. Мотивът на общинската комисия - майката нямала постоянен и настоящ адрес в града, повече от 2 години преди раждането на детето.

Александрина Пандурска и съпругът ѝ преди година депозирали заявление, с което искали да получат полагащите им се 900 лв. за първо дете, предвидени по Наредбата за стимулиране на раждаемостта. След 6 месеца били изненадани неприятно от новината, че не били одобрени.

"Отказ, който всъщност не беше адресиран към мъжа ми, който е подал заявлението. Там има титуляр, дали е майката или бащата, отказът беше изпратен до мен, което беше първия признак, че нещо не са разгледали както трябва", казва Александрина, цитирана от БНТ.

След получения отказ, Александрина се възползвала от правото си на обжалване и подала иск в съда. "След 4 месеца се назначило дело, декември месец, на което отиде адвокатът ни, представи нашите аргументи и след 2 седмици имаше решение, че неправомерно ми е отказана помощта и трябва да се преразгледа заявлението, както и адвокатските хонорари да се поемат от общината", казва Александрина.

От Община Благоевград, казаха, че няма да обжалват съдебното решение и всички разноски по него ще бъдат платени, заедно със средствата полагащи се на майката. "Има един спорен момент в наредбата, който касае дали става въпрос за един или за двама родители. Когато разгледах нещата, останах на мнението, че този който обжалва ще спечели в съда. Така че аз също давах насоки в тази посока", Илко Стоянов кмет на община Благоевград

След съдебното решение, общинската комисия, която разглежда новите заявления на родители с първо дете, преглежда по-прецизно документите и тълкува наредбата по начина посочен от съда. Така издава и все по-малко откази.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във