Параграф22 Daily

§22 Новини

Младен Маринов откри среща на Управителната група по въпросите на сигурността на Берлинския процес

Приветстваме всички инициативи, които допринасят за регионалната сигурност. Берлинският процес е отличен пример за това и съм убеден, че днешното събитие ще способства за повишаване на ангажираността и сътрудничеството в изключително важни и актуални области – противодействието на корупцията, борбата срещу трафика на хора и нелегалната миграция, противодействието на прането на пари и други. С тези думи министър Младен Маринов откри срещата на Управителната група по въпросите на сигурността в рамките на Берлинския процес.

България винаги е била активен и последователен поддръжник на европейската перспектива на Западните Балкани. Това е специфичен фокус в нашите политически приоритети.

Вярвам, всички може да се съгласим, че сигурността на Западните Балкани има пряко въздействие върху сигурността на Европейския съюз. Ето защо е необходимо още повече да засилим механизмите за сътрудничество и укрепване на капацитета въз основа на конкретни инициативи и мерки с цел постигане на осезаеми и ефективни резултати в сферата на сигурността – подчерта министър Маринов и пожела ползотворна работа на участниците.

Целта на срещата в София е да бъдат обсъдени актуалните предизвикателства за сигурността в региона на Западните Балкани. Предвижда се да бъдат обсъдени конкретни мерки за засилване и надграждане на сътрудничеството.

Форумът се председателства от Министерството на външните работи на Великобритания. На него присъстват представители на държавите от Западните Балкани, на държави-членки на ЕС, участващи в Берлинския процес, Регионалната антикорупционна инициатива и други.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във