Параграф22 Daily

§22 Новини

Младен Маринов се срещна с министъра за защита на гражданина на Гърция Михалис Хрисохоидис

По покана на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, днес на работно посещение в България беше Михалис Хрисохоидис, министър за защита на гражданина на  Гърция. Двамата министри дадоха висока оценка на активния политически диалог и постигнатото стратегическо партньорство между България и Гърция. В областта на вътрешните работи няма открити въпроси, а двете държави си сътрудничат както по двустранна линия, така и в защита на общи позиции в рамките на ЕС.

Общо предизвикателство е овладяването на динамичната миграционна обстановка, тъй като и двете държави са на първа линия на миграционния натиск. В този контекст беше обсъдено сътрудничеството в областта на охраната на границата, като бе отчетена необходимостта от гъвкави решения и важността на преките контакти и бързия обмен на информация.

Гръцкият министър отправи благодарности за участието на България в операцията на Фронтекс край гръцките острови, както и за заявената готовност за подпомагане на страната му в тежката хуманитарна криза. Засегната беше също тематиката за борбата с тероризма и потенциалните заплахи, вкл. и от т.нар. „чуждестранни бойци“.

Като пример за добро взаимодействие бе отбелязана утвърдената вече практика за провеждане съвместни патрули в курортните комплекси, както и оперативното полицейско сътрудничество в реално време.

В контекста на увеличения пътникопоток между България и Гърция, бяха обсъдени също начините за облекчаване на трафика през ГКПП.

Министър Маринов подчерта важността на редовния професионален диалог на всички нива. В тази връзка, поднови поканата към  началника на гръцката полиция да посети България в началото на 2020 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във