Параграф22 Daily

§22 Новини

Мнима фирма търси балъци в Русе

Семейство от Бургас получава случайно обаждане от непознат номер. Гласът зад слушалката разкрива, че семейството е избрано на случаен принцип от извадка с телефонни номера, предоставена от съответния мобилен оператор – като семейство, което да бъде анкетирано за това колко често и къде ходи на почивки. „Задават няколко въпроса: ходите ли на почивки, колко често си го позволявате, колко са членовете на семейството ви и т.н. Не са искали никакви лични данни. Накрая на анкетата ми заявиха, че отговорите ми ще послужат за участието ми в томбола с награди”, разказва бургазлийка през месец март 2018 година, цитирана от Флагман.бг.

След малко повече от месец, бургазлийката получава второ обаждане, също от непознат номер (0988 830 827). Обясняват ѝ, че номерът ѝ е бил изтеглен на томбола и печели награда. За да я получи обаче трябва да отиде на специална презентация на въпросната фирма, която ще се състои в бургаския хотел „Аква”. Тя е успяла да разкрие по-голямата част от потенциалната измама.

Компанията, която организира събитието е формална собственост на сърбин, но той пък често сменя фирмите, адреса и телефоните си през приблизително 2 месеца. Винаги обаче работи по един и същи начин.

Първо се „опипва почвата” по телефона с въпросната анкета. Всъщност томбола няма, а всеки, получил обаждане в първия етап, получава такова и във втория, както и "покана за фирмена туристическа презентация с награди". „Оказва се, че искат присъствието на двамата съпрузи, защото събитието, което провеждат е някаква форма на хипноза. Лекторите им владеят отлично риториката, обаятелни и убедителни са.Ако единият от двамата „клъвне” шансът да бъдат измамени става двойно по-голям. Предлагат атрактивни почивки в чужбина. Показват цените на конкурентните фирми, а после показват и тяхната, която е в пъти занижена. Накрая разбира се искат капаро – около 500 лева, за да били „задействали процедурите по резервация”. Има поне 20-ина измамени досега и изглежда държавата е с вързани ръце, тъй като фирмата сменя адреса и регистрацията си”, допълва бургазлийката, която е категорична, че въпросната ситуация е измама.

Третият етап е прибирането на „капарото” и преместването на офиса на фирмата, за да загубят хората следите им. Това вече се е случвало няколко пъти. Оказва се, че дейността на въпросните лица е в полезрението на различни институции от години, но все още по въпроса не е направено нищо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във