Параграф22 Daily

§22 Новини

Много участници влизат спекулативно на имотния пазар

Националното сдружение „Недвижими имоти“ започва кампания за популяризиране на професионалния регистър на агенциите и брокерите. Регистърът е създаден през миналата година, за да повиши прозрачността на имотния пазар. Справката в регистъра е безплатна.„Когато има подобен инструмент, какъвто има в един цивилизован бизнес свят, тогава потребителите имат и мястото, където да могат да се консултират дали едно лице наистина се занимава професионално с този бизнес, каква е неговата квалификация, какъв е неговият опит през годините, за коя компания работи“, поясни в интервю за БНР Ирена Перфанова, заместник-председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“. По думите й много често в сайтовете на агенциите за недвижими имоти няма списък на лицата, които работят и не могат да се видят техните лица, а това затруднява потребителите.

Професионалният регистър е информативен, уточни Перфанова. Все още малка част от действащите на пазара на имота брокери и агенции са представени в регистъра, защото е имало тестови период за софтуера и тепърва започва включването в него.

Кои са най-често срещаните некоректни практики на имотния пазар? „Много често клиентите стават жертви на некоректни практики, които се случват между професионалните участници на пазара. В един свободен нерегулиран пазар, какъвто е нашият - на посредниците на недвижими имоти, има изключително много участници, които влизат спекулативно в него. Те не са професионални посредници, не са запознати с материята, просто влизат като посредници в чрезвичайни сделки. И това е един от най-големите рискове“, коментира Ирена Перфанова в предаването „Хоризонт до обед“.

Обхватът на последствията за клиента може да бъде много широк – включително да се закупи недвижим имот с непроверени документи, предупреди тя. „Да пострадат финансово заради неправилно взети решения, тъй като информацията, стигнала до клиентите, не е била достатъчно коректна или недостатъчно изчерпателна. Свидетели сме на пазара на взети капара, депозити, които не са върнати след това на клиентите, изчезнали посредници, които нямат офиси.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във