Параграф22 Daily

§22 Новини

Мнозинството избра Сотир Цацаров за нов шеф на КПКОНПИ

Парламентът избра Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ. Гласуваха общо 198 народни представители, "за" бяха 165, "против" – 30, въздържаха се трима. Преди това парламентът гласува и кандидатурата на Симеон Найденов от ПП Воля. За него гласуваха 12 депутати, против бяха 42, 136 се въздържаха.

Двамата кандидати бяха изслушани от Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в открито заседание на 3 декември. Тогава те представиха концепциите си и отговаряха на въпроси от членовете на парламентарната комисия.

Главният прокурор още днес ще подаде оставка пред ВСС и няма да изчака изтичането на мандата му на 10 януари, съобщи в парламента Сотир Цацаров, след като беше избран за председател на Антикорупционната комисия. Следващата стъпка е президентът Румен Радев да издаде указ за предсрочното прекратяване на пълномощията му като главен прокурор. Цацаров не очаква държавният глава да забави издаването на указа.

Мандатът на Цацаров няма да се довършва от негов заместник, директно новоизбраният Иван Гешев ще встъпи в длъжност. „На деня, в който съм освободен, няма пречка Иван Гешев да встъпи в длъжност“, уточни Цацаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във