Параграф22 Daily

§22 Новини

Мнозинството в парламента отхвърли проекта за промени в ГПК

Седем гласа не достигнаха на депутатите да приемат днес предлаганите от БСП и от патриотите промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които да защитават гражданите от исковете на банките и от частните съдебни изпълнители (ЧСИ) по събиране на дължими вземания. БСП и Патриотичният фронт (ПФ) се обединиха в недоволството си от неприетите законови промени в ГПК.

Вносителите атакуват конкретно чл. 417 от ГПК, който се отнася за възможността на кредитора да поиска издаване на заповед за изпълнение въз основа на документ, удостоверяващ неговото вземане и позволяващ длъжникът да бъде осъден по бърза процедура, без възможност на длъжника да се противопостави на осъждането. "Чл. 417 съсипва живота на хиляди български работници, чиито некоректни работодатели им дължат пари. Днес можете да измиете срама си, да сложим край на произвола на монополистите, на лобито, да възтържествува справедливостта такава, каквато я иска българският народ", обърна се депутатът от ПФ Байрактаров към колегите си.

Когато банката поиска от съда да се издаде изпълнителен лист за сумите, които й дължат, ако длъжникът прецени, че таксите са увеличени, сумата не е изчислена правилно, той да може да се защити чрез експертизи, чрез анализи в едно нормално съдебно производство, искат социалистите и патриотите. От ГЕРБ обаче не показаха съгласие с тази позиция. За председателя на правната комисия Данаил Кирилов подобно текстово изменение би довело до това длъжниците да бъдат подвеждани да пускат възражения срещу дълг, който им е безспорен само и само за да забавят плащането му. Защо трябва да товарим длъжника с още куп такси, адвокати, зачуди се герберът.

Въпреки разпалените атаки от парламентарната трибуна народните представители отхвърлиха законодателните предложения. Разгневена от решението на мнозинството, социалистката Мая Манолова обяви в кулоарите на парламента, че днес ГЕРБ за пореден път предали своите избиратели и редовите граждани, които се задъхват под натиска на банковия произвол и ЧСИ.

У хората беше създадено фалшивото очакване, че текстът ще бъде променен, че ще бъдат намалени таксите на ЧСИ-тата, че ще бъде променено призоваването, че ще имат възможност да обжалват оценките на недвижимите имоти, възмути се социалистката, като изтъкна, че десетки граждани писали до ПГ на БСП да се оплакват от действащия в момента закон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във