Параграф22 Daily

§22 Новини

Мокра поръчка за собственика на КТБ?

Има поръчка за убийството на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Според слуховете сумата, която обещавали на извършителите на мократа поръчка, възлизала на половин милион евро. И било много вероятно веднага след потвърждаването на местонахождението му с изпълнението й да се заела не само българска, но и сръбска група за убийства.


Това най-общо гласят слуховете около готвеното покушение срещу Цветан Василев, които гръмнаха през изминалата седмица. На този етап обаче официално потвърждение за тях няма. Единствено адвокатите Константин Симеонов и Христо Ботев, които са ангажирани с делото срещу Василев, и служителите му в КТБ казаха, че имат информация от свои източници за новите заплахи срещу Василев. Само че и техните данни са неофициални, защитниците нямат доказателства, с които да ги подкрепят - затова и не подават сигнал в полицията или прокуратурата.


Пак поради липса на доказателства адвокатите отказаха да посочат и кои биха могли да са поръчителите, въпреки че през цялата минала седмица, след като се разчу за заплахите срещу Василев, журналистите направиха и невъзможното да изчоплят някакви имена. Но въпросите на медиите дали заплахите имат някаква връзка със станалата явна вражда между банкера и кандидат-депутата от ДПС Делян Пеевски, оставаха без ясен отговор.


Интригата съвсем се заплете, след като в сряда (17 септември) кандидат-депутатът Делян Пеевски сам разпрати до медиите отворено писмо, в което написа: "Във връзка с новотиражираните в последните дни твърдения на Цветан Василев и неговите адвокати, свързващи ме по някакъв начин с евентуални заплахи срещу живота и здравето на лицето Цветан Василев и неговото семейство, заявявам категорично, че подобни инсинуации са изключително нелепи и очевидно целят единствено създаване на предпоставки за поредното отлагане на явяването на Василев пред българското правосъдие." С което пък предизвика контраудар на адвокат Константин Симеонов: "Изненадах се от това писмо, защото никога не съм правил такива твърдения, нито пък съм замесвал името на Пеевски. Тази ситуация обаче ми напомня за една българска поговорка: "Гузен - негонен бяга."


Кой е? - не можем да се отървем от този въпрос. Кой би могъл да бъде поръчител на такава разправа с банкера не е питане, на което може да се отговори без доказателства. Този случай обаче далеч не е първият, в който се повдига въпросът за опасността Цветан Василев да бъде "елиминиран". Съвсем наскоро се разбра, че банкерът още на 23 юни е направил опит да получи статут на защитен свидетел по разследването, по което по онова време все още не беше привлечен като обвиняем. Такъв статут се иска, а и се дава само при наличие на опасност за живота или здравето на ключови участници в наказателните производства. Очевидно още тогава Василев е смятал, че има достатъчно основателна причина да се страхува за живота си. Но отговор на молбата си до прокуратурата за такъв статут така и не е получил, уверяват адвокатите му. Именно липсата на каквато и да било закрила или гаранция за живота му е причината той да изкара толкова месеци в чужбина, многократно подчертаваха те.


Дали има реална опасност за покушение срещу Цветан Василев - вероятно съвсем скоро ще трябва да го преценява и сръбският съд, който тепърва ще решава дали да екстрадира банкера в България. Възможно е информацията за подготвяното убийство на банкера да бъде изтъкната и пред него като мотив, че връщането на Василев в Българи всъщност крие опасност за живота му. Но дали това ще окаже някакво влияние върху решението за екстрадицията на Василев, е твърде трудно да се прогнозира.


Засега е сигурно само едно: когато и да влезе в България, Цветан Василев ще бъде с белезници и с полицейска охрана поне за три дни. Защото мярката за неотклонение - задържане под стража за 72 часа, която му бе наложена от прокуратурата, ще бъде приведена в изпълнение. Тя вече не подлежи на никакво съдебно обжалване, след като две съдебни инстанции на практика отказаха да я отменят. В четвъртък (18 септември) тричленен състав на Софийския апелативен съд потвърди изцяло определението на колегите си от СГС, които отказаха да отменят прокурорското постановление за ареста на Василев. Съдиите от САС почти дословно преповториха мотивите на колегата им от първата инстанция Иван Коев. Магистратите от САС се съгласиха, че има пропуск в българското законодателство, защото не е предвиден специален ред за обжалването на прокурорското постановление за арест. И че той не е съществен, защото може директно да се приложи Европейската конвенция за защита на правата на човека, а тя изисква съдебен контрол за всеки акт, с който се посяга чрез държавната принуда върху свободата на личността. Но и САС смята, че този съдебен контрол можел да бъде осъществен само ако лицето вече е задържано. В случая с Василев това все още не се е случило и жалбата се явява преждевременно подадена. Що се отнася до пребиваването му с мярка за неотклонение "подписка" в Сърбия, нямало никаква връзка с делото срещу прокурорското постановление за ареста му, което се води у нас.


И двете съдебни инстанции на практика не допуснаха разглеждането на делото по същество и не се произнесоха по най-важния за защитата въпрос: дали Цветан Василев изобщо трябва да бъде задържан. А според адвокат Симеонов, за да се иска арест за когото и да било, освен обвинението е нужно да са налице още поне две условия: да има доказателства, че той е извършил престъплението, в което е обвинен, и да съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. А в случая с Василев нито едно от тези условия не било налице. "Въпросът дали Василев би се укрил от правосъдието сам по себе си е твърде интересен. Защото Василев всъщност никога не се е крил. Към момента на привличането му като обвиняем той вече не е бил в България, а предприетите действия по издирването му са, меко казано, формални. Той се яви сам пред властите в Сърбия, веднага, след като бяха предприети действия по издирването му там", заяви Симеонов.


Впрочем Софийският апелативен съд изрично подчерта в определението си, че единствената институция, която към момента може да отмени ареста на Цветан Василев, е прокуратурата. Адвокатите на Цветан Василев обаче никак не бяха въодушевени от тази опция, защото се оказа, че те вече са правили такъв опит, но той е останал без резултат.


Цветан Василев би бил полезен за съживяването на банката, ако е на свобода и може да работи за това, но няма как да го направи от ареста, за пореден път обясни адвокат Симеонов. Очевидно обаче в прокуратурата не смятат така.

Facebook logo
Бъдете с нас и във