Параграф22 Daily

§22 Новини

Молдовските власти загубиха 1 млрд. долара в местни банки

Централната банка на Молдова открила изтичането от бюджета на страната на 1 млрд. долара, съобщава френският вестник Le Monde. Регулаторът е превел тези пари на три местни трезора само няколко дни преди провеждането на парламентарните избори в Молдова на 30 ноември 2014 г.

Получатели на преводите са били три кредитни  институции - „Banca de Economii“, „Banca Sociala“ и „Unibank“. Според френския вестник това са най-големите влогонабиращи институции в страната, които освен това плащат пенсиите и социалните плащания на молдовците.

Представителят на ЕС в Молдова Пирка Тапиола обяснил пред вестника, че депутатите от Европарламента вече се занимават с този въпрос. „Не мога да разбера как може да се открадне такава голяма сума в такава малка страна!“, негодува Тапиола. Засега няма данни за хода на антикоррупционното разследване, но вече е известно, че прокуратурата в малката страна не е могла да установи крайните получатели на присвоените кредити.

Сега всичките три банки са поставени под строг надзор, а тяхното оперативно управление се осъществява  пряко от Централната банка на Молдова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във