Параграф22 Daily

§22 Новини

Moody's: санкциите по отношение на "Роснефт" и "НОВАТЕК" нямат ефект

Въведените едностранно от САЩ, заради кризата в Украйна, санкции срещу водещи руски компании като "Роснефт "и "НОВАТЕК", не са повлияли на техните кредитни рейтинги, съобщава в нарочен прес-релииз  международната кредитна агенция Moody's. Причината за този оптимистичен извод е свързана с ограничения характер на наказанията - ограничения за достъп до пазара на капитал в САЩ. Според експертите от агенцията, негативното влияние на санкциите може да нарасне само ако към тях се присъединят и страните от Европейския съюз.


"Разширяването на санкциите може да ограничи възможностите за привличане на външно финансиране и за осъществяването на съвместни инвестиции от страна на компаниите, попаднали в санкционния списък, а също така би повишило и цената на самото финансиране, което вероятно ще забави поне частично икономическия растеж в Русия", се посочва още в прес-релииза.


По-рано днес и агенцията S&P съобщи, че засега санкциите на САЩ не оказват съществено влияние върху рейтингите на "Роснефт", НОВАТЕК, Газпромбанк и ВЕБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във