Параграф22 Daily

§22 Новини

Московски съд призна глобата, наложена на TikTok в размер на 2,6 милиона рубли, за законна

Таганският районен съд в Москва остави в сила решението на първата инстанция, която потвърди глобата, наложена на TikTok за отказ да изтрие информация, призоваваща непълнолетни да участват в забранени протестни акции. За това ТАСС бе информиран в пресслужбата на съда. „Таганският районен съд на Москва информира, че решението на магистрата по делото за административно нарушение по част 2 на чл. 13.41 от Административния кодекс на Руската федерация („Отказ от изтриване от собственика на уебсайта или информация, ако задължението за изтриване на такава информация, интернет страницата е предвидена от законодателството на Руската федерация“) във връзка с TikTok Pte. Ltd. е оставено непроменен, а жалбата на защитника на TikTok Pte. Ltd не е удовлетворена“, заяви съдът.

През април тази година мирови съдия постанови наказание във вид на глоба за оператора на видеосъдържание TikTok заради отказа му да премахне призивите тийнейджъри да участват в несанкциониран протест. В началото на април мировият съд в Таганския район на Москва глоби Twitter с 8,9 милиона рубли по три административни протокола, издадени от Роскомнадзор за отказ да изтрие информация, призоваваща непълнолетни да участват в незаконни действия.

Надзорът също така е изготвил подобни протоколи и във връзка с Facebook, Google и Telegram. Със съдебно решение Facebook е глобен с 26 милиона рубли, Telegram - 10 милиона, а Google - 9,5 милиона рубли.

Според Роскомнадзор през януари и февруари в социалните мрежи са разкрити над 2,5 хиляди материали, призоваващи за участие в незаконни действия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във