Параграф22 Daily

§22 Новини

Mozilla Foundation отказва дарения в биткойн

Mozilla Foundation, която стои зад известни артикули като браузъра Firefox и имейл-апликацията Thunderbird, обяви че спира да приема дарения в криптовалута. Решението на организацията с нестопанска цел е продиктувано от отрицателното влияние на дейността по копаене на виртуални пари върху околната среда заради високите енергийни разходи. 

Учредената през 2003 г. Фондация Mozilla приема доброволни дарения като източници на финансиране на активността си. След като стартира прием на дарения в криптовалута, организацията попадна под силен обществен натиск. Разработчикът на Firefox разгласи, че ще прецени доколко тази специфична дейност отговоря на целите на организация в борбата за ограничаване на климатични промени.

Mozilla не е първият сериозен представител на софтуерната промишленост, който е заставен да реагира на отрицателната социална реакция против криптовалутите и тяхното влияние върху околната среда. Както е известно през май 2021 г. производителят на електрически коли Tesla спря продажбите на своите коли в биткойн само няколко месеца откакто предложи такава опция на купувачите.

По-късно шефът на Tesla Илон Мъск разгласи, че компанията ще възобнови приемането на биткойни. Той се мотивира с това,че близо 50% от криптовалутата започна да се добива от възобновяеми енергийни източници. В момента, съгласно оценките на Центъра за алтернативни финанси в Кеймбридж (Cambridge Centre For Alternative Finance), добивът на биткойн коства 148 TWh (терават/часа) енергия годишно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във