Параграф22 Daily

§22 Новини

"Мрежата на изборните доброволци по света" предлага да се елиминира ДАНС от изборния процес

"Мрежата на българските изборни доброволци по света" предлага да се елиминира ДАНС от участие в изборния процес, защото е организация, която поема трансфера на изборните протоколи и първичните проверки от секционните избирателни комисии в чужбина към Централната избирателна комисия, което допълнително забавя процеса. "Също така предлагаме ЦИК да създаде едно специализирано работно звено чужбина, което да изпълнява функциите на  РИК извън страната. Затова не е необходима промяна в Избирателния кодекс. И също така, нещо изключително важно, предлагаме "Информационно обслужване" АД , за което знаем, че има готовност техническа да създаде най-после една специализирана комуникационна и организационна платформа, която да обслужи целия процес на създаване и организиране на изборния ден извън страната, не само в изборната нощ, проверката и качването на протоколите. Необходимо е тази платформа да изпълнява ролята на система за обратна връзка", каза за  БНР Димитър Иванов, координатор на "Мрежата на българските изборни доброволци по света", който живее в Швейцария.

Организацията написа писмо до Централната избирателна комисия, Министерството на външните работи, политическите партии, "Информационно обслужване" АД, Обществения съвет на ЦИК и ДАНС.

По думите му липсва добра воля от страна на Централната избирателна комисия за промени: "Те не виждат необходимостта от промяна на каквото и да е в тяхната консервативност и в тяхното нежелание да поемат отговорност за нещо иновативно", допълни в предаването "Преди всички" Димитър Иванов.

Той припомни, че секционните избирателни комисии извън страната за разлика от тези в Българи са съставени на 80% от изборни доброволци, не от представители на  партии,  а от хора, които служат на местните общности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във