Параграф22 Daily

§22 Новини

МС отново одобри предложението за разследване на главния прокурор

Министерският съвет повторно одобри предложението на правосъдното министерство за законови промени, регламентиращи механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Това обяви на брифинг след правителственото заседание служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Предложението включва промени в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс. И предвижда наказателен съдия от Върховния касационен съд, апелативен съд или окръжен съд, но с ранг на върховен съдия да ръководи разследване срещу обвинител номер едно или неговите заместници, когато има основания за това. Разследващият ще бъде временно назначен за прокурор във Върховната касационна прокуратура и ще бъде избиран на случаен принцип от списък с магистрати, предварително дали съгласието си да изпълняват подобна функция.

“Това не е цялата съдебна реформа, но без този законопроект съдебна реформа няма да има, защото това е лакмуса за политическа воля. Надявам се законопроектът да бъде сериозно обсъден и обмислен, но най-вече да бъде приет и то в първите месеци на новото Народно събрание, тъй като той се очаква от българските граждани и международните партньори като решителна стъпка напред в провеждането на съдебна реформа. Това е законопроектът, с който най-накрая ще успеем да отговорим на изискването на европейските стандарти и на осъдителното решение срещу България на Европейския съд по правата на човека по делото “Колеви”. И ще свали над 70 осъдителни решения срещу България. Има и символно значение”, подчерта министър Зарков. По думите му промяната е абсолютно неизбежна.

Текстът беше внесен в предишния парламент и бе гласуван на първо четене на 27 януари, но поради прекратяването на мандата на 48-ото Народно събрание не можа да извърви процедурата докрай, припомни служебният правосъден министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във