Параграф22 Daily

§22 Новини

Мъж, използвал многократно чужда банкова карта, отива на съд

Обвинителен акт внесе в съда Окръжна прокуратура - Варна срещу лицето Г. Г., който - при условията на продължавано престъпление, използвал чужди банкови карти без съгласието на титулярите им - престъпление по член чл. 249 от НК.

Обвиняемият живеел в село Дъбравино от години. Там той развивал селскостопанска дейност, но с времето започнал да изпитва затруднения с плащането на рента на собствениците на земята, която обработвал, имал и други задължения. Това довело до прекратяване на дейността му и към 2020 година Г. Г. нямал работа и доходи.

В същото село живеел и потърпевшият мъж, който бил възрастен, самотно живеещ и трудно подвижен. Той се прехранвал с отглеждане на животни, които продавал, а парите внасял по банкова сметка.

Обвиняемият и жертвата на посегателството се познавали добре. Често пъти Г. Г. оказвал помощ на възрастния си съсед, пребивавал в дома му и той му имал пълно доверие.

През август 2020 г., по предложение на по-младия мъж, възрастният решил да прехвърли спестяванията си в различна от досега използваната от него банка. За целта двамата отишли до град Долни чифлик, където можело да се случи това. Докато оформяли документацията по разкриването на новата банкова сметка, обвиняемият поискал да бъдат издадени две банкови карти за достъп до нея. Факт, който останал неразбран от титуляря на сметката. При получаване на банковите карти, Г. Г. тайно успял да вземе втората и така потърпевшият отново не бил запознат с обстоятелството, че е притежател на две карти.

50-годишният мъж се ползвал с доверието на възрастния, знаел къде той държи своя екземпляр на платежен инструмент заедно с ПИН-кода и можел постоянно да го взема и връща. Г. Г. се възползвал именно от тази възможност. В периода 15 май – 19 юни 2020 г. той използвал няколко пъти банковите карти на своя съсед без неговото знание и съгласие. Обвиняемият теглил и внасял пари по сметката на потърпевшия, като накрая за седмица успял да изтегли всичко налично в нея.

В началото на 2021 година потърпевшият мъж решил да се възползва от парите си и отишъл в банков офис, където поискал да изтегли определена сума. Там разбрал, че сметката му е празна.

Обвиняемият не е известен на органите на реда и не е осъждан. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 до 8 години, както и „глоба“ до двойния размер на получената сума.

Facebook logo
Бъдете с нас и във