Параграф22 Daily

§22 Новини

Мъж осъди МВР за 10 бона заради спукано тъпанче

Мъж от Сопот осъди МВР да му плати 10 000 лв., след като бил бит при задържането му и от ударите тъпанчето на дясното му ухо било спукано, имал травми и по главата и цялото тяло. Той бил арестуван към 22 часа на 9 август 2019 г., когато с приятел отишли да поливат нива с канабис край с. Каравелово. Другият успял да избяга, но при виковете „Полиция, легни на земята, ръцете отзад!" той се подчинил. Сложили му белезници, но тъй като отказал да потвърди кой е неговият съучастник, последвал бой.

Един от полицаите му ударил силен шамар по дясното ухо, забил му и юмрук в ребрата. После го натоварили на полицейската кола и го завели на адреса му в Сопот да претърсват, последвал обиск и в дома на майка му, която го видяла с посинено лице и подути клепачи. Когато го откарали в ареста, той поискал обезболяващи, но му било обяснено, че в почивните дни лекар няма.

Съкилийници му дали аспирин. Бил закаран на преглед в болница чак на третия ден и лекарите казали, че тъпанчето е спукано и трябва да се оперира. Той обаче отказал, защото в същия ден трябвало да се гледа мярката му за неотклонение. Така мъжът бил прегледан от лекар отново чак след 2 години, когато излежал присъдата си и тъпанчето било зараснало от само себе си.

Той завел дело срещу МВР и поискал обезщетение от 60 000 лв. В хода на делото полицаите отрекли да са го били, но близките му и поемното лице от деня на задържането описали следите от насилие и течащата кръв от едното ухо. Че е вероятно травмите да са получени от бой, показват и съдебномедицинските експертизи и Пловдивският административен съд приема, че той е бил задържан с незаконосъобразна употреба на сила.

Счита обаче, че дължимата компенсация е 10 000 лв. Това решение може да бъде оспорено пред ВАС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във