Параграф22 Daily

§22 Новини

Мъж от Варна отива в затвора за палеж на кола

След уважен протест на Окръжна прокуратура - Варна Апелативният съд в морския град отмени условното наказание на подсъдим за палеж на автомобил, като постанови ефективно присъда. К.Т. от Варна бе осъден на лишаване от свобода за срок от една година при първоначален общ режим.

Младият мъж е бил привлечен като обвиняем от Окръжната прокуратура и признат за виновен от Варненския окръжен съд за това, че като непълнолетен е запалил лек автомобил, причинявайки значителни имуществени вреди. При пожара били увредени още четири коли, магазин и четири апартамента на ул. „Д-р Борис Окс” във Варна.

През нощта на 30 април 2017 г. непълнолетния тогава К.Т. умишлено залял със запалителна течност лек автомобил, паркиран пред жилищен блок, запалил го и избягал. Предварително момчето подготвило бутилка и я напълнило с бензин и дизел от бензиностанция. Огънят се разгорял и обхванал и околните автомобили, част от имуществото на магазин и жилищната сграда.

Първата инстанция наказала подсъдимия с лишаване от свобода за срок от една година, отложено с изпитателен срок от 2 години, през който той бил задължен на периодични срещи с пробационен служител. Прокуратурата протестира решението на Окръжния съд като настоя за увеличаване на наказанието и ефективно изтърпяване. След анализ на всички доказателства, въззивната инстанция отмени освобождаването от изтърпяване на наказанието и свързаната с това пробационна мярка и измени присъдата.

Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във