Параграф22 Daily

§22 Новини

Мургави тарикати товарят помощи в мерцедеси, продават ги на пазара във Варна

Нахални тарикати, които изобщо не са социално слаби, напоследък нагло злоупотребяват с помощите, раздавани всяка събота в православния храм “Св. Архангел Михаил” във Варна. За това алармираха възмутени варненци, които съобщиха, че неколцина “бизнесмени” идват с мерцедесите си и нахално ги пререждат на опашките за храна и дрехи, а след това товарят помощите на колите и ги продават на Колхозния пазар.

Сайтът Topnovini.bg дори направил проверка на място, която е потвърдила твърденията на социално слабите. Възраст­ните хора разказаха с възмущение, че напоследък наглите търговци, които не само, че ощетяват останалите, като вземат повече храна и дрехи, но се държали и арогантно към тях.

“Виждал съм тези хора да носят чувалите на пазара и да продават взетите безплатно дрехи”, свидетелства един от пенсионерите. Организаторът на милосърдната инициатива Иван Панайотов също потвърди, че казаното от хората отговаря на истината. “Ние обаче не можем да се превръщаме в полицаи и да проследяваме всеки, който идва тук. Разчитаме на съвестта на хората, но злоупотребите трябва да бъдат укорявани, категоричен е той. Това че някои, не дотам нуждаещи се, вземат храна, не е сериозен проблем, защото готвим в големи количества. За радост има много сърдечни хора, които постоянно правят дарения”, обясни Панайотов. Екипът му от доброволци, вече е взел мерки, като е забранил на 4-5 човека, отличаващи се с особена наглост, да ползват услугата.

Социалната кухня към православния духовно-просветителски център “Св. Архангел Михаил” съществува от 3 години и половина. Инициативата се радва на голяма популярност, като се посещава средно от около 350 социално слаби варненци. Има много дарители и много доброволци, от които поне 20 помагат постоянно.

Варненецът Юлиян Янев дори посочва името на Хрисонка Панчева, като една от тези, които се облагодетелстват неправомерно.

“Тази жена всяка година иска помощи от община Варна и Социално подпомагане, защото лъже че е бедна. Всъщност има апартамент 89 квадрата на сп. “Тракия” и лозе 2 декара на “Почивка”, като е единствен собственик. Въпреки това, всяка година получава помощи като социално слаба. Научила е и съседките ни от улица “Велико Христов” да ходят с нея, да се редят по опашки и да се правят на социално слаби. След това продава помощите на пазара и трупа пари, с които си урежда, както е уж бедна, всяка година екскурзии в чужбина. През юни 2014 година беше в Брюксел за 2 седмици, а през септември ходи за 3 седмици в Москва и Санкт Петербург”, коментира още мъжът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във