Параграф22 Daily

§22 Новини

"Музикаутор" съди за пиратство HBO Europe, HBO България и трите телекома

Ако гледате HBO GO, благодарение на Telenor, A1 и Vivacom, и се радвате, че там може да видите и български филми като „Възвишение“, Love.net, имайте предвид, че радостта ви е прибързана.

В кацата с мед има капка катран, която разваля удоволствието. Авторите на музиката в двата български филма, а и изобщо във всички филми, които гледате по HBO GO, няма да получат и една стотинка от това, че хиляди на територията на България слушат техния продукт.

Причината - HBO Europe и HBO България, които разпространяват услугата HBO GO чрез Telenor, A1 и Vivacom, не са уредили авторските права за филмовата музика с „Музикаутор“.

Това стана ясно по време на пресконференция на организацията на композитори и автори "Музикаутор", която се проведе онлайн на 13 ноември.

От HBO Europe и HBO България твърдят, че са прехвърлили задължението за музикален лиценз на българските мобилни и кабелни оператори. Но мобилните оператори, които иначе са коректни към „Музикаутор“, както подчерта изпълнителният директор на организацията Иван Димитров, в този случай не са изплатили нищо и носят солидарна отговорност.

„Когато е създаден възел в отношенията между HBO Europe, HBO България и между телекомите и този проблем рефлектира върху интереса на авторите и те са ощетените, то ние нямаме никакъв друг ход освен да насочим претенцията си към всички. Не е справедливо най-уязвимите в ситуацията с коронавирус – творците – да не могат да получат възнаграждението си, защото две страни не са се разбрали коректно“ – коментира Иван Димитров.

Това е причината „Музикаутор“ да заведе три дела срещу HBO Europe и HBO България и телекомите (Telenor, A1 и Vivacom), които разпространяват услугата HBO GO. Всеки от исковете е за 210 000 лева.

От „Музикаутор“ уточниха, че повече от пет години услугата HBO GO е достъпна в България и през цялото това време тя продължава да се разпространява с неуредени авторски права за музиката. Според „Музикаутор“ загубите за авторите и композиторите, чиято музика е звучала и продължава да звучи във филмите по HBO GO, са на стойност между 500 000 и 1 000 000 лева.

 „Музикаутор“ е преговаряла в продължение на пет години уреждането на правата, но HBO Europe/България, Telenor, A1, Vivacom си прехвърляли отговорността - обясни Румяна Колева, мениджър „Дигитално лицензиране”, „Международни отношения“ в „Музикаутор“.

Колева обаче обяви и една добра новина - от няколко месеца организацията „Музикаутор“ и HBO Europe имат договор, но той засяга само директните абонати, които ползват услугата HBO GO директно през сайта на HBO и приложението. „Над 95% от ползването обаче минава през кабелните и мобилните оператори и то остава нелицензирано“ – отбелязват от „Музикаутор“.

Румяна Колева коментира и че, след като сигнализирали Министерството на културата, оттам посредничили в търсенето на решение. Но държавната институция не задействала нито един от механизмите си за административно наказание. Това накарало „Музикаутор“ да прибегнат до крайната мярка – да заведат трите дела за над 600 хил. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във