Параграф22 Weekly

§22 Новини

МВФ: Заемът за Украйна е високорисков

"Стенд-бай програмата за Украйна носи геополитически рискове", предупреди директорът на Международния валутен фонд (МВФ)Кристин Лагард."Ще вземем всички предпазни мерки за смекчаването на рисковете, свързани с изпълнението на програмата", заяви Лагард, цитирана от Ройтерс и БТА.


Говорейки за геополитическите рискове от заема, ръководителят на финансовата институция допълни, че "двустранна международна подкрепа и сътрудничество на страните ще бъдат в състояние да помогнат за укрепването на икономиката на Украйна".


Бордът на директорите на МВФ одобри отпускането на кредит на Украйна в размер на 17,01 млрд. долара. В съобщение на МВФ се казва, че средствата се отпускат за икономическата програма на украинското правителство, чиято цел е укрепване на икономиката на страната и формирането на икономически ръст, както и в защита на най-уязвимите социални слоеве на населението.

Още в края на март МВФ и Киев постигнаха договореност за отпускането на кредит в размер 14 до 18 млрд. долара. На 25 април украинският министър на финансите Александър Шлапак заяви, че страната очаква отпускането на заем в размер на 16,8 млрд. долара.Мисията на МВФ в Украйна препоръча отпускането на кредит от 17 млрд. долара на фона на прогнозата за съкращаване на брутния вътрешен продукт на страната за текущата година с 5%. В замяната на отпуснатия заем Киев се ангажира да осигури по-голяма гъвкавост на гривната, да повиши постепенно цените на електроенергията, да проведе пенсионна реформа и съкрати държавните разходи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във