Параграф22 Daily

§22 Новини

МВнР осъди вулгарните провокации на лидер от младежкото ВМРО-ДПМНЕ

Министерството на външните работи (МВнР) на България остро осъжда изказването на Драган Гюровски от Младежкия съюз на ВМРО-ДПМНЕ, в което той отправя обидни и неверни твърдения и вулгарни квалификации към България и нейния народ, и с което целенасочено се насажда омраза към страната ни. Това съобщиха от институцията.

Както е известно, Гюровски заяви в реч следното: "Няма да преговаряме за това на кого е Гоце Делчев и на кого принадлежат илинденците. Да не би да са забравили за Букурещ от 1913 г., когато разшириха границите си за сметка на Македония и започнаха с асимилация, денационализация и депортация? Няма да има промяна на историята по волята на татарските фашисти. Тази гнусна българска ръка удряше по македонците. Твърдят, че имаме обща история. Разбира се, че имаме. Това е безспорен факт. Единствената обща история са двете червени (сръбски) банкноти, за които са се продавали българките", заяви Гюровски.
 
Подобни провокации противоречат на всички основни европейски принципи и норми на политическо поведение. Те са символ на унаследени от миналото стереотипи, които са в разрез с декларираното от Северна Македония и нейното общество желание за споделяне на европейските ценности и присъединяване към общото европейското семейство, посочват от външното министерство.

"България винаги е демонстрирала последователност, прозрачност и конструктивност в отношенията си със своите съседи.  Независимо от всички наши прояви на добросъседство, страната ни продължава да бъде обект на демонизиране и език на омраза в рамките на вътрешнополитическия дебат в Република Северна Македония, което е недопустимо в съвременния демократичен свят", заявяват още от МВнР.
 
"С притеснение констатираме, че за пореден път в момент, когато София и Скопие търсят път към конструктивния диалог за намиране на взаимно приемливи решения, са налице подобни провокации. Те категорично не помагат за утвърждаването на добросъседските отношения и затрудняват възстановяването на доверието и постигането на напредък в двустранния диалог, които са в пряк интерес на хората от двете страни на границата", гласи съобщението.

"България очаква от правителството на Република Северна Македония да се разграничи категорично от подобни опасни провокации и да предприеме необходимите  действия, за да изпълни на практика многократно поетите ангажименти за противодействие на публични прояви на омраза срещу България", допълват от ведомството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във