Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР чипира личните карти до края на годината

До края на 2023 г. ще могат да се издават лични карти, разрешение за пребиваване и карта за пребиваване по нов модел. Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър на пресконференция по повод oбществената поръчка с предмет „Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019“, спечелена от германски консорциум. Договор с изпълнителя беше сключен през декември 2022 година.

Новите лични документи ще бъдат създавани по изцяло нова концепция, с визия и модерен дизайн, отговарящи на съвременните условия на стандарти за качество и защити. Ще бъде подсилена тяхната защита срещу фалшификация. Това ще е изцяло ново поколение лични карти и ще бъдат едни от най-сигурните в Европа и в целия свят.

В новите лични карти се предвижда да има електронен чип и допълнителни защити, като снимка на гърба, освен отпред на лицето на самата карта, предпазващи от фалшификация", обясни Моника Бийчър. Вграденият чип ще даде възможност за електронна идентификация и ползване на електронни услуги.

Първоначално ще бъдат доставени 1 млн. бланки за паспорти и 2,8 млн. за лични карти. Производственият център е сертифициран по всички стандарти за ниво на защита. Ще предоставим всички консумативи, необходими за персонализация на личните документи, обясниха от изпълнителя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във