Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР е напълно мобилизирано, целият личен състав е на терен

Министерството на вътрешните работи е напълно мобилизирано, целият състав е на терен, заяви главният секретар на МВР след среща, инициирана от главния прокурор Иван Гешев с председателя на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчиев във връзка с действията по ограничаване разпространението на коронавируса. Основните цели на полицията са  взаимодействие с Националния оперативен щаб и минимализирането на няколко риска от престъпления, свързани с хора, поставени под карантина, които я нарушават, както и с възможността за използване на ситуацията за извършване на измами.

Главният прокурор Иван Гешев посочи, че държавното обвинение съвместно с МВР е направило нужната организация за реакция при всеки сигнал за закононарушение, обясни главният прокурор. От днес започват и масирани проверки за спекула със стоки от първа необходимост, лекарства и предпазни средства.

Проф. Мутафчийски уточни, че контактните и потенциално заразените лица се увеличават всекидневно. В този смисъл въпросът за карантината е много важен. Той обърна специално внимание на фалшивите новини за лекарствените препарати.

Главният секретар на МВР гл.комисар Ивайло Иванов призова обществото и медиите да се отнасят с особена отговорност и внимание към информации от интернет пространството. Давам пример със сигнали за различни цени на лекарства. Проверяваме всеки един от тях. Тези злонамерени действия отклоняват полицейски служители, които могат да бъдат полезни в друга дейност.

Гл.комисар Иванов обясни, че се поддържа непрекъснат контакт с Националния оперативен щаб, служителите на МВР са изключително мотивирани и по никакъв начин не се допуска абдикиране от другите им преки задължения. Той още веднъж призова гражданите към отговорност и солидарност в тази ситуация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във