Параграф22 Weekly

§22 Новини

МВР гони Николай Николов - Шатката и гватемалеца Хосе Мартинез, духнали от Централния затвор

Главна дирекция „Национална полиция“ продължава да издирва Николай Николов и гватемалския гражданин Хосе Луис Гевара Мартинез, избягали на 30 април 2014 г. от софийския затвор. Николай Кръстев Николов e на 46 г., от Брезник, а Хосе Луис Гевара Мартинез - на 48 г., гватемалски гражданин.


Николай Николов е среден на ръст, с кестенява коса и пъстри очи. Мартинез е висок, с бяла, къса коса и сини очи.


От Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" съобщиха, че българският гражданин изтърпява 20-годишна присъда за убийство, а гватемалският гражданин е подсъдим за грабеж, отнемане на превозно средство и притежаване на оръжие.


По неофициална информация, двамата са работили като парнаджии и са имали познания за подземните съоръжения. Избягали са от затвора през тунел.


Гватемалецът Хосе Мартинез е един от четитимата обвиняеми по делото за стралбата в прохода Хаинбоаз. На 3 август 2011 година Ивайло Василев, Бойчо Тодоров, Хосе Мартинез и Иван Райков стреляха срещу автомобила на 45-годишния Атанас Атанасов ''Опел Зафира'', движещ се по път Велико Търново – Гурково. След разклона за с. Въглевци автомобилът бе спрян от четиримата мъже, а Атанасов бе прострелян в бедрото. До пристигането на органите на реда той бе загубил много кръв и бе изпаднал в кома, което му попречи да даде показания.


Четиримата мъже отнеха от Атанасов сумата от 65 656 лева, след което се укриха. Областната дирекция на МВР предприе мащабна акция за тяхното издирване. Великотърновски окръжен съд даде ход на делото. Последното заседание бе на 9 октомври 2013 година. То бе отложено за след Нова година поради тежко заболяване на член от съдебния състав – съдия Евгени Пачиков. Гражданският иск на бизнесмена Атанас Атанасов е на стойност 415 000 лева, от които 400 000 лева за неимуществени вреди и 15 000 лева – за имуществени вреди. Делото се гледа от петорен съдебен състав с председател Теодор Милев.


Николай Николов - Шатката е осъден за убийството на Николай Христов - Хайо. На 2 декември 2010 г. Станислав Методиев-Сиси и Николай Николов-Шатката получават присъди от общо 38 години затвор за убийството на пернишкия наркодилър Николай Христов-Хайо. По делото Шатката е осъден да лежи 20 години за участие в показния разстрел, в организирана престъпна група и за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси.


Хайо е разстрелян пред хотел Струма в Перник на 19 февруари 2008 година. Според обвинението, човекът, който натиска спусъка е Шатката.


Шатката е задържан в София, няколко месеца след покушението срещу Хайо и вкаран в софийския затвор заради палеж и грабежи по стара присъда. Тя му е наложена още през 2002 година, но близо 6 години Шатката се укрива от властите.


Шатката получава прякора си Щирлиц от полицаите, които го следят дълго време, преди да го арестуват на 28 март 2008 г. Той е издирван още от 2002 г. заради присъда за грабеж и палеж.


Единици са случаите на избягали затворници в България, каза Иван Петров, председател на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ). По думите му, повечето бягства са, когато затворникът не се е прибрал от отпуска, или се е отклонил от външен обект. „Тези, които са с лек режим на изтърпяване на наказанието, имат право да работят на външни обекти. Той си е като обикновен човек – сутрин става от общежитията, минава проверка и отива наетият от дадена фирма да работи в тази фирма и вечерта след работно време се прибира. Това, че се е отклонил по това време, никой не го следи там. Не може до всеки външно работещ, да се сложи охрана, полицай или надзирател, няма как да стане”, заяви Иван Петров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във