Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР и МО проверяват Великата българска ограда

Подготвяме ли се да усвоим още някой и друг милиард за потягането на оградата по българо-турската граница, станала популярна като Великата българска ограда, както я нарече преди шест години бившият вицепремиер в кабинета "Борисов" Валери Симеонов? Изглежда е така, след като днес от МВР оповестиха, че представители на вътрешното и военното министерство ще инспектират състоянието на възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница.

Проверката е необходима, за да стане ясно какво трябва да се направи и колко пари ще са нужни за стягането на съоръжението. Както е известно в края на миналата година на срещата на върха на европейските лидери в Брюксел, австрийския канцлер Карл Нехамер поиска Европейската комисия да осигури 2 милиарда евро на България, за да може страната да довърши и подсили оградата си по границата с Турция.

Тогава той заяви, че е крайно време да падне табуто върху построяването на огради. "Навсякъде, където границите са особено натоварени, има физически бариери и това е важна подкрепа за полицейските сили. На много места вече има такива огради. България е построила ограда, но тя е в начална фаза и определено трябва да бъде подсилена. България вече е пресметнала, че става дума за 2 милиарда евро. Гърция също е построила масивна ограда на границата с Турция. Тази ограда е толкова масивна, че не може да бъде съборена, дори да бъде атакувана със сила. Европейската комисия не осигурява финансиране за оградите. Ние смятаме, че държави като България трябва да бъдат подкрепени чрез европейско финансиране, за да могат техните полицаи да пазят границата", заяви австрийският канцлер Карл Нехамер.

Съоръжението отдавна е известна и като "Златната ограда" заради милионите, налети за строежа и поддръжката й. И въпреки тях, дереджето й е повече от плачевно, а случаят с убийството на граничния полицай Петър Бъчваров доказа печалният факт - оградата с дължина 234 км и стойност над 230 милиона лева е истинско решето, през което минава куцо и сакато.

В съобщението си за проверката МВР пише, че в обхода на съоръжението ще се включат главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Росица Димитрова, както и командирът на 91-ви инженерен батальон подполковник Петко Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във