Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР иска инкриминиране на отказа от тест за пияни и дрогирани шофьори

Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев представи предложенията на МВР за превенция на престъпленията на пътя и домашното насилие, по време на изслушване на съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и правни въпроси за необходимите законодателни промени по темите.

Демерджиев отбеляза, че вътрешното ведомство има изготвен проект за промени по въпросите за пътната безопасност, но не е имало време да бъде внесен в предходния парламент. Той отбеляза, че пълното справяне с пътния травматизъм ще изисква дълъг период, като заяви, че на Испания това е отнело 10 години.

От МВР предлагат в Наказателния кодекс да се инкриминира отказът на водачи от извършване на проверка за алкохол и наркотици. Също така при причиняване на смърт или телесна повреда, при катастрофа, да се добави като квалифициращо обстоятелство превишаването на скорост и преминаването на червен светофар. Предлага се и увеличение на долната граница на наказанията при определени престъпления на пътя.

В Закона за движение по пътищата от полицията предлагат максималната скорост по автомагистралите да се намали, както и в определени участъци от градската среда, където тя да стане от 50 км/ч на 30 км/ч. Предлага се още придобилият шофьорска книжка водач да управлява автомобил под надзор, от опитен водач, за определен период от време.

Министърът отбеляза още, че има изготвена статистика, която ще предостави на народните представителите за динамиката на пътните произшествие от 2013 г. до момента, брой на загинали, ранени и нарушения на водачите. 

Във връзка с домашното насилие, министър Демерджиев заяви, че „проблемът ескалира“, като според отчетите на областните дирекции има процентно увеличение.

МВР предлага да се създаде допълнителен механизъм за защита, в който да се посочи, че домашното насилие може да се извършва чрез действия или бездействия. Също така да се разшири кръгът от лица, които могат да търсят защита от домашно насилие. Да се забрани контактът с лицето, претърпяло домашно насилие, в електронна и друга форма, както и да се забрани носенето на оръжие от него. Уличеният в домашното насилие да посещава специализирани програми за справяне с гнева, е друга от идеите на МВР. От ведомството предлага още да се обсъди създаването на Национален съвет за координация по въпросите за домашно насилие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във