Параграф22 Weekly

§22 Новини

МВР иззе изгорени документи по кокаиновата афера

По време на обиските при разследването на аферата с намерените 1400 кг. кокаин във Франция, в заведение на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев полицията е иззела документи, които са били почти напълно изгорени.


Тази подробност подхвърли днес в ТВ ефир главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, тъй като Алексиев е сред заподозрените за участие в международния наркоканал. За акцията, при която във Франция бе открито голямото количество наркотик в гуми на камион, който е бил на рали "Дакар", МВР съобщи в петък и след това са последвали обиски на автокъща, заведение и офиси на общинаря от ГЕРБ, който пък също участва в престижното автомобилно състезание. Днес Лазаров не уточни какви точно са били изгорените документи от заведението на Алексиев и дали са относими към разследването.


"Това са иззети материали, така или иначе. И всичко това, пак повтарям е документиран по надлежния процесуален ред. Ако може някой да ме обори, да заповяда. Аз говоря с факти", каза Лазаров.


Засега няма повдигнати обвинения, но според главния секретар на МВР повече от двама българи са замесени в канала и то на високо ниво. Алексиев пък категорично отрече да има връзка със случая, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни вчера, че е казал на Алексиев да обиколи всички медии, за да каже, че няма нищо общо с кокаиновата афера. "Нито потвърждавам, нито отричам", каза пък Светлозар Лазаров за участието на Алексиев в канала.


Общинският съветник не отрече, че в негово заведение имало изгорени материали, но това не били документи, а няколко листа, на които някъде пишело "Столична община" и освен това не били изгорели докрай. Алексиев даде и свое обяснени за практиката да се горят документи в заведението му:


"Значи, аз отговарям първо за финансите на общината, второ за приватизационния фонд и трето за комисията, която е по стратегическите обществени поръчки. Аз си разпечатвам и си чета в колата много документи, които са за големи обществени поръчки и трябва да ги одобря и да ги утвърдя. Значи, аз имам система с моите шофьори - щом е хвърлено на земята, то се унищожава. Защото там има ЕГН-та, има подробности, от които някой ако ги види, може да се ориентира в сериозни неща. Кой ще носи после отговорност? Какъв е документът? Има ли връзка с наркотиците - това, което е изгореното?"


Главният секретар на МВР отказа да коментира становището на Алексиев, който пък каза след обиските, че полицията е нямала заповед, но той въпреки това съдействал. Според Лазаров всички протоколи от обиските са утвърдени в хода на досъдебното производство.


"Имам уверението и на главния прокурор, имаме политическата воля от страна на правителството, от ръководството на прокуратурата имаме воля и в мое лице да стигнем докрай. Но ще стигнем до там, където ни отведат доказателствата. Уверявам ви, че ние няма да сипем обвинения от телевизионния екран или от медиите, каквато практика имаше досега", каза Светлозар Лазаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във