Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР мъдри спецзвено за престъпления срещу природата

Създаване на специализирано звено за престъпления против природата обсъжда работна група в МВР, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Работната група е създадена със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Нейната задача е в рамките на два месеца да анализира необходимостта и възможностите за създаването на специализирано звено за престъпления против природата.

Заповедта на министър Рашков е издадена по предложение на депутатите от "Продължаваме промяната" в комисията по околната среда и водите Мирослава Петрова и Цветелина Симеонова-Заркин.

В комисията влизат експерти от различни звена на МВР, които се занимават с престъпления срещу животни (домашни, диви и защитени) и срещу околната среда, експерти на министерствата на околната среда и водите и на земеделието, представители на прокуратурата, неправителствения сектор, както и двамата народни представители от комисията по околната среда и водите.

Днес в ГДНП се състоя първото заседание на групата. Една от основните задачи на експертите е разработването на единен протокол за действие при установяване на посегателство, нарушение и/или престъпление против природата, както и структурирането на координационен съвет, който да осъществи навременна и ефективна подкрепа както на институционално, така и на оперативно ниво.

Друг основен ангажимент на работната група е създаване на условия за подобряване на информационния обмен между институциите, както и единен специализиран канал за подаване на сигнали за нарушения и/или престъпления срещу дивата природа и животните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във