Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР няма капацитет да се бори, политиците трябва да спрат с плащането за вот

"Величината на купения вот зависи от това, колко знаем за феномена, защото никой не си прави труда реално да го следи този феномен". Това каза пред БНР експертът Филип Гунев, бивш зам.-министър на вътрешните работи. Според него данните са публични и има доста методи и подходи, за да се види в кои секции и как е бил купен вотът. "Моят опит и виждане са, че изключения сред политическите партии няма", коментира Гунев в предаването "12+3". По думите му обикновено не става на най-високо ниво, примерно председателят на партията да каже как и колко гласове да се купят.

Експертът направи анализ на гласуването в две столични избирателни секции - в "Христо Ботев" и във "Филиповци", в които има съмнение, че са купувани гласове: "Едни прозрачни данни много ясно биха дали индикация, че тези секции са купени. В секцията в кв. "Христо Ботев" на миналите избори са гласували 100 души, а на тези - 500 са активните гласоподаватели. На миналите избори са гласували за различни партии. Сега 430 гласа са за ГЕРБ. Преди 4 години 34 души са гласували за Йорданка Фандъкова, а сега - 500. Районният кмет от "Да България" също събира три пъти повече гласове от Игнатов и изведнъж се оказва със 120 гласа. Това са официалните данни от ЦИК. Такива резки движения на вота не се наблюдава в други секции в страната".

По думите на експерта това е много сложен тип за проследяване престъпление - корупционно, за което трябват СРС-та и проследяване. Полицията няма капацитет, за да се справи с мащабите му. Според него трябва политиците да решат и да се откажат от купуването на гласове. "Не може една партия да се откаже, защото другите ще продължат да купуват. Трябва всички да се разберат", категоричен бе той.

За контролирания вот Гунев обясни, че става дума само за пари, а и за услуги и за сплашване и манипулация. Експертът изтъкна, че не мисли, че купеният вот е повлиял на това да бъде избрана Йорданка Фандъкова за кмет на София, но в малки населени места купените гласове биха могли да изкривят вота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във