Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР отчете: 644 местни лидери на групи влияят на изборния процес

Установени са общо 644 лица, които са се утвърдили като местни лидери на групи, влияещи на изборния процес. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, като представиха междинни данни от провеждащата се в страната специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления срещу изборните права.

Специализираната полицейска операция на територията на цялата страна започна на 1 юли, в нея са ангажирани в максимален обем полицейските сили, с които разполага МВР, освен служители на СДВР и ОДМВР, участват и екипи на, ГД „Национална полиция“ и ГД „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“. Основната задача е противодействието на престъпления срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство, противодействие на конвенционалната престъпност и установяване на издирвани лица. Паралелно с това се извършват и проверки по отношение на гражданската регистрация.

За периода от 1 до 5 юли включително са извършени инспекции на общо 2 173 места, за които е имало информация, че в тях се извършва купуване и продаване на гласове, проверени са 6 691 лица от активния криминален контингент и 1 277 обекта – заложни къщи и дружества, предоставящи бързи кредити.

С цел предотвратяване на възможността за корпоративен вот са проверени 1 275 собственици на фирми. Установени са общо 644 лица, които са се утвърдили като местни лидери на групи, влияещи на изборния процес. За срок до 24 часа са задържани 669 лица, издадени са общо 4 788 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР и 109 преписки за установени случаи на купуване на гласове.

В рамките на операцията са проверени 35 632 моторни превозни средства, установени са 110 лица, обявени за издирване, разкрити са и 87 други престъпления.

Facebook logo
Бъдете с нас и във