Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР праща двама бивши здравни министри в прокуратурата

Проверка на проекта за изграждане на Национална детска болница установила данни за престъпление

Двама бивши министри на здравеопазването от април до октомври 2020 г. ще бъдат дадени на прокуратурата, заради данни за евентуално престъпление във връзка с Националната детска болница. МВР днес (16 март) съобщи, че след проверка на проекта за изграждане на Национална детска болница дава на прокуратурата двама бивши министри на здравеопазването и директор на държавна компания.

От МВР съобщават, че проверката е започнала на 16 декември 2021 година, след като полицията се е самосезирала по излъчен репортаж в медиите. По случая е изискана документация от Министерството на здравеопазването и Агенция „Държавна финансова инспекция“.

От анализа на събраните до момента материали е установено, че има данни за евентуално извършено престъпление от двама бивши министри на здравеопазването в периода от началото на април до началото на октомври 2020 година и от директор на държавна компания. Здравни министри в посочения период бяха Кирил Ананиев и проф. Костадин Ангелов.

Констатирано е, че от устройствена гледна точка довършване на заварения незавършен строеж на Националния институт по педиатрия, какъвто е бил замисълът на проекта, е недопустимо. От една страна, поради противоречие с действащите общ и подробен устройствен план, а от друга - поради противоречие с нормите за безопасност и замяна на възложител по вече проведена обществена поръчка с избран изпълнител, което е прецедент, тъй като Законът за обществените поръчки не регламентира подобна възможност. Въпреки това е извършено авансово плащане на стойност над 9 милиона лева с ДДС на консорциум от фирми.

Първоначално поръчката за изграждане на детска болница е възложена от Министерството на здравеопазването, след това е създадена държавна компания с капитал от 100 000 000 лв. и МЗ прехвърля на нея изпълнението на проекта. През октомври 2020 г. е подписано споразумение с изпълнителя, според което новата компания замества министерството и поема всичките му задължения по договора.

Работата по случая продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във