Параграф22 Weekly

§22 Новини

МВР при Цветанов: има нарушения, няма престъпления

Отдавна приключи проверката на акциите, когато министър на вътрешните работи е бил Цветан Цветанов, и материалите са известни. Повечето неща са нарушения, не са престъпления, съобщи пред новинари министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. "Те са направени извън предвиденото в закона и актовете на МВР. Но не може да се говори за престъпление. Докладът е изпратен във вътрешната комисия, следи се там. Към тези лица, към които могат да бъдат взети дисциплинарни мерки, се взимат и ще продължат да се взимат дисциплинарни мерки, както и по другата проверка, която касае СОТ. Тук ограниченията са в тази посока. Има лица, които са напуснали системата на МВР. Към тях не можем да търсим дисциплинарна отговорност. По закон можем да се върнем назад във времето до 1 година. На всички останали, които са вършили нарушения, ще им бъде търсена дисциплинарна отговорност, посочи министър Йовчев.


Това са ръководни служители, които не са взимали решения, които например не са подготвяли документите съобразно изискванията, няма заповеди или тези заповеди са издадени не по изискванията по закон да има съответната мотивация, допълни Йовчев.


Дисциплинарното наказание зависи от тежестта. Това го определя дирекция "Инспекторат". Случаите са различни - грешка поради незнание, използване на неправомерни полицейски сили. Именно в тази посока са мерките ни. Не би трябвало да зависи от това кой е министър на вътрешните работи, заключи Цветлин Йовчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във