Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР продължава да рови за източване на бюджета в строителни обекти

Главният секретар на МВР Петър Тодоров обяви, че в строителството е потъвал огромен държавен паричен ресурс и той не е ползван по предназначение.  Не е изключено в следващите дни да има реализации в различни направления, каза той.

В контекста на случващото се с шефа на "Хидрострой" думите му са многозначителни. "Непрекъснато работим и в сферата на строителството. Има преписки и сигнали, които активно проверяваме. Събираме необходимата информация за извършени злоупотреби в строителни обекти", заяви главен комисар Тодоров.

„По случая вече има образувани две досъдебни производства, като само по едното са привлечени девет лица. Т.е. вече се касае не само за социално слабото лице или това, което физически е взело парите, а за хора в йерархията на тази група, които са установени. Разследването е в Софийската градска прокуратура. Другото производство е за пране на пари и също е в напреднала фаза.

Предстоят повдигане на обвинения и по него. Не искам да изпадам в подробности, защото натоварването в посока Дубай ще се увеличи още повече. Честа практика е лица със значителни материални възможности да потеглят в тази посока. За да не се засилват тези тенденции, няма да разкривам подробности”, каза в телевизионно интервю главният секретар на МВР.

Той допълни, че органите на реда разполагат с информация за злоупотреби със средства за строителство на язовири, пътища, жп инфраструктура. "Има хора с икономически възможности, които стоят в основата на тези фирми", допълни гл. ком. Тодоров.

Задържането на бизнесмена Велико Желев в началото на седмицата е било по сигнал на негов бивш служител. Разследването е за нанесена на мъжа лека телесна повреда и принуда.

„Материалите, които са събрани по досъдебното производство, няма да ги коментирам. Към този момент нямам информация Желев да е подавал жалби срещу неговия ексслужител”, каза още главният секретар на МВР.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във