Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР пуска проект за подобряване на криминалистичните изследвания

Вътрешното министерство започна работа по проект "Разработване на експертни криминалистични изследвания и дейности в НИК и техническо надграждане и разширяване на възможностите на петте основни регионални криминалистични лаборатории". Стартът бе даден с участието на зам.-министър Милко Бернер, директора на НИК-МВР Добринка  Маркова, представители на партньорите от Националната служба за криминално разследване – Норвегия (Крипос), дирекциите „Международни проекти“ и „Публично управление на бюджета“, представители на базовите научно-технически лаборатории при областните дирекции в Бургас, Плевен ,Пловдив и СДВР.

Проектът ще се изпълнява в продължение на 36 месеца, а общият му бюджет е в размер на 1 973 220 евро.  От тях 1 272 644 евро са за инвестиции в техническо оборудване, а с помощта на останалите средства от бюджета на проекта в размер на 700 576 евро ще бъде закупен софтуер. В рамките на проекта се предвижда да се обнови и разшири оборудването на  четири регионални криминалистични лаборатории в  ОДМВР Пловдив, Бургас, Варна и Плевен, и СДВР.

Целта е да се  уеднакви техниката, което ще доведе както до по-високо качество, както и до унифициране на показателите при изготвяните в тези лаборатории изследвания. Предвидени са специализирани обучения на експерти в Норвегия и България и провеждането на научна конференция. Заложено е разработването и издаването на практическо ръководство по криминалистика.

С реализирането на настоящия проект очакваме повишаване на възможностите на сравнителните анализи на доказателствата, събирани по досъдебните производства, за синтетични наркотици и изследване на цифрови и документни доказателства, отбеляза зам.-министър Милко Бернер. По думите му по този начин натоварването върху НИК ще се  разпредели между петте регионални лаборатории в страната и като цяло процесът ще се ускори. Новото техническо оборудване ще сближи криминалистични служби на България и Норвегия, а това безспорно ще засили и сътрудничеството в рамките на Европейския съюз, допълниха представителите на Националната служба за криминално разследване – Норвегия (Крипос). Те изразиха готовност да споделят експертния си опит в различни криминалистични дисциплини.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във