Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР работи по евроатлантически модели срещу тероризма

В момента бежанците в страната са 4500, от които над 50% са жени и деца, а до дни техният брой може да достигне 5000, заяви главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. Той обясни очакваното увеличение на притока и със затварянето на гръцко-турската граница. Лазаров изрази категорична позиция, че към момента затварянето на границата ни с Турция не може да бъде предприето. Ние имаме около 274 километрова граница, от която 58 километра - изградено интегрирано наблюдение Той уточни, че за усилването на охраната на границата с Турция като предпазна мярка срещу сирийските бежанци или практическото й затваряне за преминаването им са необходими около 3000 служители и ще струва между 10 и 11 милиона месечно на страната.


По думите му в момента в Елхово се създава място, където първоначално ще престояват 24 часа задържаните лица. Изграждаме и разпределителен център в Елхово, в който ще влизат всички, които са минали нелегално през границата. Там ще се извършва съответната оценка за всеки поотделно, както и медицински прегледи. В центъра работят и служители от Агенцията за бежанците, чията задача е да се уточняват мотивите и причините, да извършват индивидуална оценка на базата на информацията и на волеизявлението на лицето за пренасочване към домовете на дирекция Миграция, които са от затворен тип, или към домовете на Агенцията за бежанците.


В този смисъл България ползва изцяло модела, предоставен ни от европейските и евроатлантическите ни партньори, създаден е абсолютно същия алгоритъм, който те ползват в борба с тероризма и при кризисни ситуации. Лазаров заяви, че риск от тероризъм в България съществува още от терористичния акт в Сарафово: При извършването на такъв терористичен акт един от основните критерии, когато се прави анализ на риска, всъщност са последствията от акта и самото му наличие. Така че от извършването на този акт ние имаме изменена среда за сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във