Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР работи по всички версии за изчезналите тефтерчетата на Филип Златанов

Вътрешният министър Веселин Вучков увери, че ще се работи по всички версии за изчезването на тефтерчетата с указания кой да бъде „ударен“ и кой „оправен“ на Филип Златанов – бивш шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. „Трудно ми е да си обясня толкова важно веществено доказателство да бъде оставено без сериозен надзор, включително от този, у когото се намира – в случая вещо лице“, коментира министърът в предаването „Здравей, България“ на Нова ТВ.

В понеделник стана ясно, че тефтерите на Златанов били откраднати от личния автомобил на вещото лице Стефан Бенчев, който трябвало да им направи експертиза. „Абсолютно по всички версии ще се работи, и не само по този случай, макар че този е изключително важен, защото смятам, че истината - такава, каквато е била, трябва да се открие, колкото и трудно да е това“, категоричен е Вучков. Той посочи, че за разследването, ако не се открие „оригиналното веществено доказателство, става много трудно, но не и непреодолимо препятствие“.

Тефтерите били откраднати от личния автомобил на вещото лице Стефан Бенчев, който трябвало да им направи експертиза. Апашите отмъкнали черната кожена чанта на Бенчев, в която освен тефтерчетата имало документи и 180 лева. Кражбата е станала миналата сряда в София, докато експертът отивал да върне тефтерите в следствието."Да, така е. Няма ги документите, но повече нищо не мога да кажа, има си полиция. Нямам намерение да давам обяснения по телефона", коментира Бенчев.

На 16 октомври Софийският апелативен съд назначи графологична експертиза, която Бенчев трябваше да направи на оригиналните тефтери. Оказа се, че предишната експертиза върху ръкописите, в които освен указания се срещаха и инициалите на политици като И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц., била правена върху ксерокопие от ксерокопие на тефтерчетата. "Стигнал съм донякъде с експертизата, но имаше много сложни въпроси, а после изведнъж поискаха да се върнат документите в следствието", заяви експертът. Той не пожела да гадае дали черната чанта в колата му е открадната целенасочено заради тефтерите или крадците са търсили само пари и ценности.

По случая експертът вече е дал обяснения в полицията. На въпрос дали се притеснява за личната си сигурност, Бенчев отговори: "Защо да се притеснявам, не знам какви са причините за станалото".

На първа инстанция Филип Златанов бе осъден на 3 години и половина затвор. Според запознати изчезването на тефтерчетата и липсата на заключение по назначената графологична експертиза може да срине делото. Процесът срещу Златанов в апелативния съд ще се гледа на 20 ноември.

Един от най-големите корупционни скандали избухна, когато прокуратурата разпространи данни, според които председателят на органа разполагал с тефтерче, в което стриктно отбелязвал кои лица подлежат на преследване и за кои проверката трябва да се забави, забатачи или прекрати. Сред директивите в тефтера бяха "да се оправи", "да се удари", "да се изчака", "бързо" и други.

Посочваха се и инициали, дублиращи се с тези на политици от ГЕРБ, за които се твърдеше, че са давали нарежданията на Златанов. Нито Бойко Борисов, нито някой от приближените му обаче се разпознаха в инициалите "Б.Б.", "Ц.Ц." или "И.Ф.". Все пак скоро след избухването на скандала бившата силна фигура в партията Искра Фидосова прекрати политическата си кариера.

Още при изнасянето на скандалното тефтерче с подбрани страници от него стана ясно, че прокуратурата държи да направи публично достояние именно на казуса с президента, който по това време бе основна мишена на управляващата коалиция БСП-ДПС заради несъгласието си с назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

В записките си Златанов съвсем чинно бе описал инструкциите за употреба на случаите на Плевнелиев и Димана Ранкова: "Винаги да се уведомява И. Ф. за обаждания от първите мъже на държавата, плюс председатели на комисии"; "В 11 ч да се публикува (на сайта на комисията - бел. ред.) решението за Ранкова без президента в заглавието", "Реш. за прекратяване на Плевнелиев - другата седмица"; "Росен Плевнелиев - сигналът е прекратен, да не се качва в интернет"; Какво да правим с Ранкова и президента"; "Ранкова не се качва, чака се Дянков, настоява тя да стане от БНБ" и др.

Вучков бе категоричен, че няма да позволи в оглавяваното от него вътрешно министерство да има политизация. „Службите в Българя продължават да тънат в нормативно безвремие и работят по стародавен обичай. Има много какво да се желае не само по отношение на ДАНС, но и на другите служби, които са допускали спекулации с политически цели“, каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във