Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР: Ръст над 30% на разследванията за изборна търговия

МВР отчете над 30% ръст на разследванията за изборна търговия в сравнение с изборите на 11 юли. Вече има и влязла в сила присъда на обвиняем в Плевен за купуване на гласове. 154 досъдебни производства за нарушение на изборния процес и за опити за купуване на гласове са обработени, съобщи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. 122 от досъдебните производства са пряко свързани с изборните права на гражданите.

От МВР отчетоха и засилен миграционен натиск към страната ни. Директорът на Националната полиция главен комисар Станимир Станев обясни, че по време на предизборната кампания са извършени 4516 проверки за купуване на гласове, проверени са над 8000 лица, както и над 2000 заложни къщи и фирми за бързи кредити.

1417 фирми са били проверени от полицията заради съмнение за корпоративен вот. 154 досъдебни производства са образувани, като 122 от тях са пряко свързани с нарушаване на изборните права на гражданите.

Главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров обясни, че през предизборната кампания МВР не е спирало да върши и другите си задължения. От своя страна вътрешният министър Бойко Рашков обясни, че МВР ще продължи да противодейства на купуването на гласове у нас и допълни: "Ето, първият тур мина безпроблемно в страната и в чужбина, разбира се, с някои факти, на които станахме свидетели всички ние, българските граждани, във връзка с поведението на някои представителни органи в нашата югоизточна съседка - Турция, включително което може да се тълкува, след като касае директно политически процес у нас - избори за формиране на висшата държавна власт като намеса във вътрешните работи на Република България".

От Вътрешното министерство изнесоха данни и за миграционната обстановка. Заместник-директорът на "Гранична полиция" Светослав Манолов обясни, че от началото на годината 46 097 граждани са направили опит нелегално да влязат у нас. 44 000 от тях са върнати, а задържани са над 1200 човека.

От "Гранична полиция" допълват, че има сериозно и трайно увеличение на мигрантския натиск срещу страната ни.

Министърът изрази възмущение от гласуването в Турция на тези избори, като дори намекна за намеса на южната ни съседка. "В тези 122 досъдебни производства, които сме образували и които разследваме - рекордьорите отново са ГЕРБ и ДПС, които непрекъснато поставят този знак на равенство между борбата с престъпността и репресията. Коренно различни понятия, но политически удобни. Но вече едва ли някой вярва, като виждаме как се срива доверието на българския избирател към тези партии. И за нас в хода на разследването не е тайна, че те партнират помежду си, включително и с гласове", заяви Бойко Рашков.

Той посочи като пример кандидат за депутат в Софийска област, в чийто дом са открити следи от това престъпление - този, който е получил парите, да докаже, че е гласувал за ДПС.

Според разследващите органи става въпрос за кандидата от ДПС Сандо Стефанов Захариев, който е последен в листата. Предстои иззетите материали да бъдат докладвани на прокуратурата, за да се прецени дали да бъде искан неговият имунитет като кандидат за народен представител.

МВР отчете, че е започнало и конвоирането на машините, предвидени за гласуване в чужбина. Очаква се ЦИК да предостави и плана за извозване на машините до избирателните секции у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във