Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР с акция за крадени коли във Враца

МВР готви нови мерки срещу кражбите на коли. Работна група подготвя изменения в Наказателния кодекс. Основната идея е отнемането на чужди автомобили най-накрая да започне да се наказва като кражба. За последните 3 месеца полицията е провела 11 операции в 8 града на страната, между които е и Враца. Униформените настояват, че един член за кражби на коли в закона ще облекчи всичко, съобщава btv.

Смешно или не, но в Наказателния кодекс у нас един от най-старите членове е противозаконно отнемане на автомобил с намерение за ползване. Така от 16 години семейство Христови от Мездра чакат да се намери взетата им за временно ползване кола. „Полицията казаха тогава: Няма да давате на никой пари, казах им, че искат, ние буса ще го намери”, разказа Петрана Христова пред екип на btv.

„До ден днешен – нищо, никаква информация нямаме. Към 17 хиляди лева съм го купил тоя бус”, допълва и Христо Христов.

Днес някои от кражбите на коли се разглеждат като икономически престъпления. Автокрадците стават все по-изобретателни, а без кола остава и синът на Христови. „Когато на един автомобил се прави така нареченият двойник или когато ние му правим така наречения инкриминиран автомобил и за този автомобил трябва да се изготвят документи, неистински документи, тука вече изготвянето на тези документи е икономическо престъпление”, обясни Емил Пармаков от ГД „Национална полиция”.

„Предлагаме полицията да засили мерките и по-строго да бъдат наказвани тия, които са хванати в това престъпление”, коментира и Христо Христов. Работната група от МВР ще внесе идеите си за законовите промени веднага след края депутатската ваканция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във