Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР-шефът Младен Маринов определи решението на ЕК за мониторинга като успех

По повод информацията от вчера, че Европейската комисия обмисля отпадане на мониторинга по Механизма за сътрудничество и проверка за България , вътрешният министър Младен Маринов заяви в телевизионно интервю, това е успех в резултат на дългогодишни усилия. "В случая явно обвиняваме и Европейската комисия, че е пристрастна. Мисля, че това е един успех, който е свързан с дългогодишните усилия на правителствата. Продължаваме да работим в тази посока да укрепваме доверието, което сме изградили в партньорските служби. Щом Европейската комисия казва, че сме изпълнили всички изисквания, ако на Европейската комисия не вярваме, на кого вярваме? Виждаме, че в Румъния не се развиват така нещата, което също е елемент на обективност. Не виждам защо трябва да поставяме под съмнение оценката на Европейската комисия. Не разбирам хора, които отиват там и започват да говорят срещу държавата. Това не е решение на партиен орган, това е решение на Европейската комисия", каза Маринов.

Той коментира и расисткия скандал, разиграл се по време на футболната квалификация България – Англия. "До 1990 година редът на стадиона беше като на театър, полицейските разпореждания се изпълняваха незабавно, след това се каза, включително и от футболните шефове, че феновете имат своя територия. Аз също съм за тази свобода, но свобода се дава на хора, които спазват правата и на другите", заяви вътрешният министър.

Той не отрече, че МВР има проблеми с футболното хулиганство. "В случая бяхме направили подготовка и резултатите показват, че тя е сработила. В момента 27 лица са установени и задържани. Част от тях са от групата, която излезе от стадиона. Три от тях са подведени под наказателна отговорност за хулиганство, на останалите са съставени актове и е издадена забрана за посещаване на мачове. Не можете предварително да ограничите правата на някого, в демократична държава сме. Възможно решение на проблема е билетите е да са поименни, за да се знае предварително кой на коя седалка е", коментира МВР-шефът.

Според него не само МВР е отговорно в случая. Маринов изтъкна, че по закон МВР дори не е длъжно да участва в охраната на всеки футболен мач. Ако до всеки фен има полицай, това няма да има край, заяви вътрешният министър. В отговор на въпрос дали футболни фенове участват организирано в политически протести, Маринов изтъкна, че засега няма установени данни. "Всеки твърди всичко и не е задължително то да е истина. Ако тръгнем да проверяваме кой в какви протести участва, ще се каже, че има диктатура", заяви той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във