Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР-шефът Младен Маринов отхвърли твърденията за насилие срещу мигранти по границата

Вътрешният министър Младен Маринов отрече твърденията в германски и британски медии, че Европейска агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) е използвала кучета и насилие срещу бежанци, пресичащи българо-турската граница. Германската обществена телевизия ARD, британският ежедневник „Гардиън“ и разследващият уебсайт „Коректив“ твърдят в свое съвместно разследване, че по границите на България, Унгария и Гърция масово се нарушават правата на човека.

Медийното разследване показва вътрешен доклад на Фронтекс, според който през февруари 2017 г. афганистанец, пресякъл българо-турската граница, е бил бит. Ана Тилак, един от авторите на разследването, поясни, че екипът се е сдобил с вътрешните доклади на агенцията на ЕС за външните граници по силата на закона за достъп до информация. "На критичните точки по границата, където са се случвали повечето нарушения, служители на Фронтекс на практика не са допускани. Тези, с които разговаряхме, твърдят, че са държани умишлено настрана, често на километри", обяснява Тилак.

Ден преди германската обществена телевизия АRD да излъчи репортажа си, вътрешният министър Младен Маринов заяви в Мюнхен, че „български гранични служители употребяват сила само в случаите, когато ситуацията го изисква.“ След разговори с баварския си колега Йоахим Херман Младенов е пояснил пред журналисти в Мюнхен, че „такава ситуация например е агресия срещу служителите". Помолен да коментира твърденията на разследващите журналисти, баварският вътрешен министър Йоахим Херман заяви: "За мен е важно, политиката на българското правителство за охрана на външната граница на ЕС да отговаря на изискванията на ЕС - да се проверява, кой влиза в страната и да го регистрира в системата Евродак."

Базираната във Варшава Европейска агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс е обвинена, че толерира малтретирането на мигранти, извършвано от представители на местни власти, и че самата тя е нарушила човешките права при експулсирания на бежанци. В журналистическото разследване са описани конкретни случаи на гавра с мигранти на унгарско-сръбската и на гръцко-турската граница. В съобщение до медиите Фронтекс също отрече твърденията, като посочва, че агенцията няма никакви правомощия върху националните гранични служби, нито пък да извършва разследвания на територията на държави-членки на ЕС.

Както е известно, според плановете на Европейската комисия за справянето с миграционния наплив към Европа, служителите на агенцията трябва да нараснат от сегашните 1500 на 10 000. Новоизбраната председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща това да стане до 2024 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във