Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР ще подмени близо 3 млн. документи за самоличност през 2020-2021 година

Задават се тежки години за звената на МВР за издаване на български документи за самоличност /БДС/. Както "Параграф 22" не веднъж писа напоследък, през следващите две години сроковете за валидност на много от документите за самоличност изтичат. От министерството уверяват, че през 2020 г. и 2021 г. се очаква личните документи на много граждани да изтекат и да се наложи подновяването им. За целта МВР предприема мерки, за да се справи с преиздаването без затруднения.

Представа за проблема дава писменият отговор на вътрешния министър Младен Маринов на депутатски въпрос. През 2020 г. трябва да бъдат подменени 999 018 лични карти и 637 743 паспорта, а през 2021 г. - 1 088 116 лични карти и 563 129 паспорта, става ясно от писмения отговор на Маринов. Той уточнява, че през втората половина на 2019 г. МВР е отчело голям брой предсрочно подменени лични документи.

Заради очакваното увеличение на подаване на заявления за издаване на лични документи директорите на СДВР и областните дирекции извършват необходимата организация за прием на документи. Организираният прием ще се извръшва посредством мобилни биометрични станции, при спазване на разпоредбите на нормативните и поднормалтивни актове, имащи отношения към личните документи, уверяват от МВР. За изпълнение на това указание в помощ на звената "Български документи за самоличност" могат да се пренасочват служители от други звена, обяснява Маринов в отговора си.

Маринов добавя, че са отпуснати 80 допълнителни щатни бройки за СДВР, областните дирекции, Дирекция "Български документи за самоличност", считано от 15 ноември 2019 за сключване на трудови договори със служители, които да работят като "системни оператори" за срок от една година - до 14 ноември 2020 г. Те ще бъдат ангажирани с дейностите по издаване на личните документи, а назначаването им ще бъде финансово обезпечено със средства от бюджета на МВР.  Също така са предприети действия за осигуряване на допълнителни помещения и разкриване на работни места в административните звена на други държавни органи и местната власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във