Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР ще продължи да подпомага развитието на системата 112

МВР ще продължи да подпомага развитието на системата 112 с нови техонологиии решения, който да гарантират живота и здравето на хората. Увеличаването на сигналите към 112 се обяснява с високите изисквания на българските граждани към нашето министерство и можем да ги уверим, че всеки един сигнал, подаден към полицията, незабавно се обработва и започва работа по него, заяви зам. - министър Стефан Балабанов в приветственото си слово на церемонията по отбелязване на Европейския ден на телефон 112.

Директорът на Национална система 112 Цветомир Цеков се спря на  възможностите на бъдещата платформа на 112. Тази платформа ще позволи въвеждането на нови функционалности и услуги  - видео, текст в реално време, следващо поколение eCall, въвеждане на Reverse 112 (системи за масово оповестяване и връзката им с ЕЕНСП 112), достъп до 112 от онлайн платформи и други, чрез които Националната система 112 ще повиши качеството на предоставената услуга. ще осигури много по-добра комуникация и по-бърз достъп до информация в реално време, което ще оптимизира разходите и ресурсите и на службите за спешно реагиране, обясни Цеков.

За образцово изпълнение на служебните задължения с грамоти от административния секретар на МВР бяха отличени  четирима служители от ДНС 112 и осем - от директора на Национална система 112 Цветомир Цеков.

Празникът уважиха зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на вътрешните работи Милко Бернер, административният секретар на МВР Бойко Славчев, началникът на политическия кабинет на министъра на вътрешните работи Михаил Златанов, директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, д-р Христо ГРИГОРОВ, председател на БЧК, проф. д-р Красимир ГИГОВ,   генерален директор на БЧК, директори и представители на дирекции на МВР, МЗ, МИТС, Изпълнителна агенция по горите, ЦСМП София, БЧК, АПИ, Съюза на глухите в България и др.

През 2019 г. в Националната система 112 са приети 3 821 535 повиквания, от които 2 011 050 с конкретни искания на граждани за оказване на помощ (реални сигнали). Към службите за спешно реагиране са изпратени 1 423 119 инцидента.

Запазва се тенденцията за увеличение на относителния дял на регламентираните повиквания от общия брой приети повиквания – 52% за 2018 г. и 53% за 2019 г. Това се дължи на повишената култура на ползване на услугата 112 и на намаления брой нерегламентирани повиквания, вследствие на предприетите мерки от ДНС 112 и СДВР/ОДМВР за търсене на отговорност и издаване на наказателни постановления на граждани, които злоумишлено използват телефон 112.

Facebook logo
Бъдете с нас и във