Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР състави първите актове на кметове от Видинско, нарушили Закона за гражданската регистрация

ОД на МВР-Видин издаде първите административни актове на кметовете от Видинско, допуснали нарушения на Закона за гражданската регистрация. Актовете се издават след като прокуратурата във Видинско приключи проверките в 11-те общини за законосъобразността на всички нови адресни регистрации, при които бе установено, че до края на април нова адресна регистрация са направили 2576 души, каза говорителят на Окръжна прокуратура - Видин Владислав Влашев.

Той уточни че прокуратурата е изпратила предложение до ОД на МВР-Видин на кметовете, допуснали нарушения при регистрациите, да им бъдат съставени административни актове съгласно Закона за гражданска регистрация.Първите "сдобили се" с административни актове от МВР са кметът на село Киреево, община Макреш, Герго Гергов и на село Тошевци, община Грамада, Маргарита Велкова, както и служителка в служба ГРАО в община Грамада.

На Герго Гергов са връчени два акта за допуснати нарушения при регистрацията на 45 души на един адрес в селото и на други 21 души на втори адрес в селото,
в който няма условия за живот. Кметът Гергов потвърди, че е получил актовете, въз основа на които ще бъде издадено и наказателно постановление. Глобата е от 100 до 500 лева, но актовете могат да се обжалват по съдебен път в Административния съд.

Кметицата на село Тошевци Маргарита Велкова е получила 3 акта, а служителката в служба ГРАО в община Грамада, която е регистрирала в нарушение на Закона за гражданска регистрация нови жители на населеното място, е получила 5 акта.

Към 5 юни вече са заличени над 200 регистрации по настоящ адрес в общините Грамада и Макреш, при които са установени нарушения . Лицата са отписани от регистрите. В община Грамада са заличени адресните регистрации на 140 души. От тях 60 регистрации са заличени в село Тошевци и 80 в град Грамада. Това
 каза за БТА кметът на община Грамада Николай Гергов. Дерегистрираните лица могат да обжалват решението по съдебен
 път, коментират юристи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във