Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР търчи по Зайковите следи, от него ни вест, ни кост

В издирването на двойния убиец Стоян Зайков, което се влачи безрезултатно три седмици, МВР отново се издъни. Очевидно става въпрос за системна грешка, като се имат предвид напразните усилия, положени от вътрешното ведомство в разследването на шесторното убийство в Нови Искър през януари миналата година. Тогава тялото на самоубилия се извършител Росен Ангелов беше открито на осмия ден след зловещия инцидент, като преди това в издирването му бяха включени жандармерия, Специализирания отряд за борба с тероризма, редова полиция, модерна техника за нощно виждане и хеликоптер. Мъртвият Горски човек, както го нарече шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, бе открит в изоставена къща, на метри от вилата в Луково, която той обитавал временно още преди десетина години. Както е известно, още от 2009 г. МВР не успяваше да открие Горския човек, който имаше три присъди "лишаване от свобода" - едната за кражба, втората – за изнасилване, третата за това, че в село Луково съблякъл дете на 12 години и блудствал с него. Именно в изоставена къща в Луково беше открито и тялото му на 8 януари 2018 година.
Тогава главният секретар на министерството и понастоящем вътрешен министър Младен Маринов обясни, че още от 2009 г. са били предприети няколко операции за издирването на Ангелов, но без резултат.

На Маринов определено не му върви. Случаят "Росен Ангелов" бе горещ картоф в ръцете му в качеството му на главен секретар, а сега двойният убиец Стоян Зайков подпали чергата под краката му и на Маринов почна доста да му пари.Трета седмица от Зайков няма ни вест, ни кост. Както е тръгнало той съвсем заслужено може да претендира за прякора "Горски човек", тъй като потъна в дън гори тилилейски. От време на време някоя новинка, че бил забелязан тук-там, внася живинка в издирването, но след това всичко се уталожава и нещата се връщат в обичайното си русло.

Такава новинка от седмицата е информацията, че полицейско куче било надушило следи от 43-годишния Стоян Зайков във вила в местността "Свети Спас" край Долна баня. В края на миналата седмица семейство подало сигнал за разбитата си вила край Долна баня. Според показанията им оттам липсвали консерви, суха храна и три одеала. Освен това банята била използвана.

Полицейското куче обаче успяло да прихване мирисова следа от къпания Зайков . Откритието било подкрепено и от сведения на роми от циганската махала в Долна баня на тел. 112, че забелязали издирвания в града.

Вилата, в която е открита следа от Зайков, се намира на около девет километра от Костенец, където първоначално започна мащабната "безпрецедентна" операция по издирването му, както я нарече вътрешния министър Маринов. Трябва да се отбележи, че придвижването на Зайков определено говори, че той е истински горски човек - не е бил забелязан нито от дроновете, нито от който и да е от служителите на МВР, които са опасали в кордон Костенец.

Способността му да остане невидим затруднява още повече дейността на търсещите го под дърво и камък служители на МВР. Горките, очевидно им се налага да разширят периметъра на търсенето. Ако в края на миналата седмица Зайков е бил край Долна баня, навярно вече се е отдалечил още повече в западна посока, която е хванал. А може и да му е хрумнало да кривне някъде другаде, ако му стигнат силите с откраднатите консерви и суха храна.

Предполага се издирващите си дават сметка, че Зайков не би посетил някой селски магазин, за да са набави храна. В този район има много частни вили, които предлагат възможност за кратък подслон във все още слабия сезон на ползването им. Там трябва да бъдат насочени усилията на МВР - към наблюдение на вилните зони и малките села със затихващи функции.

Човек обаче предполага, а Господ разполага. И тъй като МВР все пак не е Господ, та да огрее на всякъде, а силите му са ограничени, ще трябва да се задоволи да тича по Зайковите следи - горещи или вече отдавна изстинали. А това прави прогнозата за залавянето му почти невъзможна...

Трябва обаче да се отчете фактът, че каквото е наредил господарят на досъдебното производство в лицето на прокуратурата, МВР го е свършило. Е, в известна степен. Например през март миналата година, след скандала около издирването на Росен Ангелов прокуратурата извади на бял свят информацията, че на свобода щъкат 925 престъпници, които са с присъди, но не са в затвора. Пред депутатите главният прокурор Сотир Цацаров отчете, че в това число има и трима души, които са с "доживотен затвор". Тогава Цацаров призна, че  може да се говори за изключително ниска ефективност при издирването и правоприлагането в тези случаи.

Според възможностите за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) в тези случаи били малки, неефективно било и проследяването с помощта на данни от мобилните оператори. Цацаров обяви, че се създава съвместна работна група от прокурори, представители на МВР и Министерство на правосъдието, която да подготви проект на Инструкция по приложението на чл. 418 от НПК, включително и на предложения за изменение на Закона за специалните разузнавателни средства и на Закона за електронните съобщения, които да позволят използване на СРС и данните от мобилните оператори при издирване на "бегълци от правосъдие".

От предложенията на Цацаров досега е факт само това до МВР да направи общодостъпен сайт "Издирва се", който да съдържа данни, включително и снимки, на всички издирвани от МВР лица - не само на бегълците от правосъдие, а и на обявените за издирване по молба на техни близки, както и изчезнали лица. Такава рубрика съществува в сайта на МВР, под името "Укриват се", като в нея са вкарани само лица с присъди и бегълци от затвора. Бройката на обявените е 31 души, като сред издирваните са Радослав Колев и Красимир Тончев. Първият стана популярен покрай прочутото бягство от Софийския централен затвор, организирано от Владимир Пелов. Както е известно, и при неговото издирване МВР дълго време удряше на камък - Пелов и Колев избягаха от затвора в началото на април и останаха в неизвестност до началото на юни, когато Пелов бе разстрелян с три куршума в Ботевград. Колегата му Колев обаче така и не бе открит до ден днешен.

Другият търсен под дърво и камък престъпник е Красимир Тончев. Той пък се прочу през пролетта на 2018 -а, когато покрай скандалите за безпомощността на МВР да издирва бегълци от правосъдието, написа в страницата на СДВР под собствената си снимка с информация за издирването му номера на мобилния си телефон и покана към полицията да се свърже с него. Тогава от столичната дирекция коментираха в страницата си във Фейсбук, че са се свързали с Тончев и очакват завръщането му.

Година по-късно беглецът обаче продължава да е част от списъка на бегълците от правосъдие. В този случай обаче рамо до рамо на таблото на срама с МВР е и международната полицейска организация Интерпол, която също е безсилна да открие дирите на Тончев.

Иди после разправяй, че работата не била заек да избяга...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във