Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР търси гнилите ябълки в системата

Във всяка система има гнили ябълки, но МВР търси и показва гнилите ябълки, заяви днес главният секретар на МВР Петър Тодоров. Той обяви още, че полицаят, шофиращ бус с мигранти, не е спрян случайно.

Служителят работи в системата от 3 години, а оправданието за действията му било, че има кредит.

„Много хора имат кредити. Това не е оправдание за престъпление. За съжаление критериите за прием в МВР отдавна не са това, което би трябвало да бъдат. Вече броят на кандидатите не е толкова голям, колкото беше. Съответно критериите са занижени и това позволява в системата да влязат служители, които не отговарят на критериите”, каза още Тодоров. Той потвърди, че по случая има още двама задържани.

Главният секретар коментира и случая с полицая, който е обвинен, че е предизвикал 2 катастрофи в рамките на минути, след което се е укрил за няколко дни.

„Той обясни, че има проблеми от семейно-битов характер, което го е изкарало от равновесие. И спрямо него се води дисциплинарно производство и е отстранен от длъжност”, каза Тодоров.

„Категорично служители, които извършват престъпления, нямат място в редовете на МВР. Ние имаме твърда воля за това. От лятото насам са уволнени близо 30 служители за дисциплинарни нарушения или престъпления”, каза Тодоров.

Според него обаче процесът по отстраняването на един служител е твърде тромав и изисква доста време.

„По отношение на леките наказания изискванията трябва да са много по-облекчени и кратки. Когато се касае за тежко дисциплинарно нарушение, което предвижда уволнение – там нещата трябва да са прецизирани”, каза Тодоров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във