Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР удари разпространението на HHC вейпове

МВР удари разпространението на популярните напоследък HHC вейпове, които включват пълнители и допълнителна вейп-писалка за употреба. От търговската мрежа са иззети над 5600 електронни цигари на основата на марихуаната, съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Проверени са над 1000 търговски обекта. Намерени са голям брой електронни цигари в магазини лесно достъпни за подрастващите. Този вид наркотик е нов и предстои да бъде добавен в списъка с наркотичните вещества. Цигарите са вкарани с неясни документи в България. По случая са образуван 13 досъдебни дела.

Цигарите са на основата на марихуаната, но не съдържат  тетрахидроканабинол (THC), а неговия еквивалент  хексахидроканабинол (HHC). Това е един от много канабиноиди, съществуващи в канабиса. Формулата на HHC е C21H32O2. HHC е синтезиран за първи път през 1947 година от Роджър Адамс, като използва естествения THC, открит в Cannabis sativa.

Известно е, че HHC е канабиноид, който влиза във връзка с канабиноидните рецептори в мозъка и други части на организма. Този процес е изключително близък до ефекта на напушване от марихуана и  може да доведе до ефекти, като усещане на релаксация, намаляване на болката и стреса, подобряване на настроението, повишаване на апетита и насърчаване на съня. Според изследванията,  HHC може да има противовъзпалителни свойства и може да помогне за подобряване на състояния като артрит, мигрена и главоболие. Страничните ефекти на HHC все още не са известни напълно, подобно на други канабиноиди са възможни сухота в устата, увеличен апетит, сънливост и главоболие.

Към момента няма достатъчно данни, които да потвърждават, че стандартните тестове за наркотици отчитат наличието на HHC.

От МВР уверяват, че борбата срещу наркоразпространението дава резултати и продължава да е приоритет. Само в последните дни е разбита оранжерия за канабис в Сливен. 5 лица с повдигнати обвинения. В София ГДБОП разби организирана престъпна група, иззети са 400 грама кокаин и 50 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във