Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР в шах от очаквано решение на Конституционния съд

Конституционният съд /КС/ ще върже ръцете на МВР за проверките по граничните пунктове за неплатени и дължими глоби по пътищата. Според неофициална информация КС ще обяви за противоконституционно временното отнемане на книжката и спирането на колата от движение заради неплатените глоби след проверките, стартирани от МВР миналото лято.

Очаква се съвсем скоро да обяви мотивите за решението, което ще спре проверките по граничните пунктове. Те предизвиката брожения срещ гражданите и правната общност, тъй като в резултат на проверките шофьорите само могат да бъдат информирани колко имат да дават, но не и да бъдат задължени да го платят.

Оочаква аргументите на КС да съвпаднат с тези на двете върховни съдилища, които остро критикуваха възможността колата да бъде спряна от движение, а книжката временно отнета заради неплатени задължения към КАТ. Върховният касационен съд вече обяви, че това е начин МВР да си събира принудително вземанията и той е недопустим, тъй като ограничава права и свободи на гражданите.

Върховният административен съд пък определи тази възможност като произвол и погазване правото на свободно придвижване и собственост. Освен това посочи, че няма как в закона да съществува подобна принудителна административна мярка, като каквато са представяни в ЗДвП отнемането на книжката и спирането на колата в тези случаи.

През ноември 2020 г. ВАС разпореди на МВР незабавно да прекрати проверките за неплатени глоби на два гранични пункта с Гърция, тъй като с тях се нарушават правата на гражданите. Върховните съдии решиха, че това, че държавата не може да си събере глобите, не е основание да спира хората на границата.

МВР спря проверките на границата с Гърция, но реши да регламентира практиката с промени в съответните подзаконови документи.

С очакваното решение на КС ще отпаднат следните разпоредби на Закона за движение по пътищата:

чл. 171, т. 1, б. „д“ и т. 2, б. „к”:

За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:

т. 1. б „д“ временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач, който управлява моторно превозно средство с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане – до заплащане на дължимата глоба;

т. 2, б „к“ временно спиране от движение на пътно превозно средство на собственик, който управлява моторно превозно средство с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане – до заплащане на дължимата глоба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във