Параграф22 Daily

§22 Новини

МВР започва проверки за незаконна сеч заради наводненията

МВР ще погне незаконната сеч, която според неофициална информация е една от причините за наводненията. Ще бъде направена проверка за извършената сеч в горите в района на бедствието, за да се види има ли отношение към големите наводнения в Пловдивско, заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той обяви, че проверката ще започне още утре, а в нея ще участват представители на полицията, прокуратурата, земеделското министерство, както и на местната власт и медиите.

„Днес, по искане на кмета на община Карлово, Министерският съвет прие решение, по силата на което освободи минерална вода в поисканите количества и консервирани храни за бедстващото население на територията на общината. Тези помощи още днес ще бъдат доставени на гражданите, които се нуждаят от тях“, уточни Демерджиев.

Темата за незаконната сеч ще бъде разгледана вероятно и на заседание на Комисията по бедствия и аварии на 15 септември. Както е известно Демерджиев е председател на комисията. По думите му страната ни може да се възползва и от европейска помощ, активирайки Европейския механизъм за гражданска защита при бедствия, но в момента се действа в условията на неотложност.

Той припомни, че държавата има различни механизми за подпомагане на пострадалите от наводнението, както и за възстановяване на инфраструктурата в населените места. Комисията по бедствия и аварии има 35 млн. лева налични средства, които могат да послужат за това, допълни още служебният министър на вътрешните работи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във