Параграф22 Daily

§22 Новини

МЗХ и МВР пращат жандармерията срещу незаконната сеч

Имаме вече споразумение между МЗХ и МВР за съвместна дейност и използването на жандармерията за справяне с незаконната сеч. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, който направи презентация пред министрите за състоянието на горите. Костов посочи, че понякога, когато има млада гора, която е под 5 метра, тя не се засича от сателитите. Доц. Костов посочи, че в ловешкото село Торос собственици на малки площи от 20 декара са поискали да бъдат изсечени на голо и да се възобновят издънково. "В случая не се налага възобновяване със залесяване, защото имаме издънки, имаме и семенни фиданки. Старата гора я няма и малко по малко се формират големи такива площи. Това дразни хората и мен като професионалист. Затова ние предприемаме мерки да го забраним. Това няма да може да се случва по този начин вече", коментира той.

"Взимаме няколко основни мерки - няма никога повече да можем да имаме повече от 20 декара освободена окончателно площ", обясни доц. Костов. Той посочи, че се забранява издънковото възобновяване. "Въвеждаме държавните горски предприятия да могат да изкупуват малки горски парцели, за да комасират дребните парцели, където граничат с държавната гора. Това ще се извършва планово и при взаимно желание на двете страни. Другият проблем, който показахме са нерегламентирани незаконни сечи, често пъти от малцинствата. Имаме споразумение между МЗХ и МВР за съвместна дейност и използването на жандармерията. Много се надявам, че споразумението ще започне да се изпълнява колкото може по-бързо", допълни доц. Костов.

Той посочи, че са предложили промяна в Наказателния кодекс, за да може наказанията да станат неизбежни за нарушителите. "Огромният проблем е, че наистина имаме рецидивисти с по 30-40 акта. Имаме и загуба на гори от неблагоприятни климатични явления", заключи зам. министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във